chcę kupić RAM, wymienić 1x 16 GB na 2x16 GB, pytanie co wybrać? chcę wydać max 1200 zł i teraz pytanie na co zwrócić uwagę? Bardziej taktowanie czy CL? RAM będzie pracował na płycie ASUS Z370-E, procesor to Intel Core i7 8700k, całości natomiast dopełnia karta graficzna MSI Geforce GTX 1080. Wstępnie wytypowałem dwie opcje:
Tu jest Taktowanie szyny pamięci (MHz): 3600 MHZ ale CL aż 19
lub:
Tutaj taktowanie jest na poziomie 3200 MHZ ale CL w nich wynosi 16.
Reasumując tu moje pytanie - co jest “ważniejsze” / będzie bardziej odczuwalne? taktowanie czy CL przy podanej konfiguracji? Zastosowanie… w zasadzie ogólne, zarówno internet, czasami gry, trochę emulatorów i zabaw z maszynami wirtualnymi.
P.S Nie upieram się przy G. Skill mogą być inni producenci, nie zależy mi też na RGB.
Konkretnie, to na przecięciu odpowiednich linijek wychodzi, iż 3200 powinna być teoretycznie odrobine szybsza, oczywiście o ile autor nie machnął się. Też sokolego wzroku nie mam, ale da się odczytać Obie ejdnak nie sa złe, a różnica powinna być minimalna, w Ryzenach szybkość Ram jest ważna dla procka, w Intelach chyba mniej
Czy ryzen czy Intel, w obydwu przypadkach powyżej 3200MHz przyrost wydajności jest b. mały (poza tym do ryzena płyty głównej, która obsłuży prędkość powyżej 3200 szukaj od 1k zł). Wg mnie najtańsze 3200MHz z CL16 będą wystarczające.
Dzięki za informację. Powiedzcie mi jeszcze jedno - czy są jakieś wyraźne różnice między producentami pamięci? W cenie do 1200 zł mam w zasadzie do wyboru Corsaira, Kingstona, HyperX i G.Skill, czy wybór ma jakieś odczuwalne znaczenie?
Jedyne odczuwalne znaczenie to czy ma radiator czy nie, bo z radiatorem nie będą się tak grzać, a z producentów to okres gwarancji gdzie HyperX daje dożywotnią.