GoodRam 1333 CL9 a zmiana na G.Skill Ripjaws 1600mhz CL9

Tak tylko dwa - to płyta microATX

Wiele microATX ma 4.

Niestety moja ma tylko 2 na 100%

Pomyliło mi się. Miałem napisać CL9 ale nie trafiłem w klawisz i napisałem CL8.
Czyli G.Skill 2x8 GB 1600 MHz CL9 za 220 zł

Pamięci dziś włożyłem do kompa i okazało się że najnowsza wersja Sandry zrobiła mnie w bambuko i choć pisała że płyta ogarnie pamięci 1.6 GHz to chodzą standardowo na 1333 MHz (9-9-9-24). Jednak udało mi się uzyskać w BIOSie timinigi 7-7-7-21 przy tej częstotliwości tj 1333 MHz (stabilne i testowane w najnowszym 3DMarku i Wiedźminie 3). Czy czas dostępu w nanosekundach jest teraz porównywalny do 1600 MHz CL9 z 1333 MHz CL7 czy gorszy lub lepszy ? …pytam bo nie znam się na tyle żeby to obliczyć i proszę o pomoc.

wklejałem leniu ! :wink:

Dzięki wielkie i sorry, ale nigdy tej tabelki nigdy nie widziałem :smiley:

W memteście pewnie się wysypie.

Jaką masz płytę?

Spoko, to jest dla ddr4, nie 3, ale różnice raczej będą kosmetyczne - z tego co widzisz nawet nie poczujesz - minimalna :wink:

Nie wiem na teraz bo zrobiłem niedawno dziś formata bo okazało się (szukając właśnie ustawień opóźnień pamięci w BIOSie) że mój dysk SSD CX 500 chodził na… IDE :open_mouth: Tak się wkurzyłem (bo zawsze miałem ustawione SATA i nie wiem czemu i kiedy się zresetowało… pewnie przy wymianie procka z i3-3250 na i7-3770 tj. chwilę przed kupnem SSD) że od razu przestawiłem to i wgrałem system jeszcze raz… dopiero wgrałem stery i Firefoxa :slight_smile:

Nie wiesz jaką masz płytę, bo zrobiłeś dziś formata?
Na płytach głównych na procesory intela 3 generacji RAM chodzi z reguły na 1600 MHz bez problemu.
Skoro samo się przestawiło to nie mogłeś po prostu znowu ustawić na AHCI?

Nie wiem jaką mam płytę bo kupiłem ją w 2011 (wtedy miałem CPU i3-2120) i nie pamiętam nic oprócz tego że to Asus microATX, a po przestawieniu z IDE na SATA system nie mógł wystartować.

A to możliwe, bo płyty od 2012 obsługują RAM 1600 MHz.

Straciłeś czas, bo łatwo można to zrobić.
http://www.hotfix.pl/zmiana-trybu-kontrolera-sata-z-ide-na-ahci-w-windows-a379.htm

Spoko system W10 RS6 (1903) zainstalował się w mniej niż 10 minut… widziałem od dawna że to da się zrobić bez reinstalki, ale stwierdziłem że zanim to ogarnę i poczytam jak to zrobić to szybciej wgram system :smiley:

CPU Z pokaże ci jaką masz płytę w zakładce mainboard.

Ok tu zapodaje zrzut ekranu z tej zakładki:

1333 max

a najnowsza Sandra pisała że 1600 MHz dlatego napisałem wcześniej że zrobiła mnie w bambuko bo aż tak ciemny w kwestii komputerów jak i języka angielskiego to nie jestem :slight_smile:

To niezły upgrade zrobiłeś :smiley:

A pokaż CPU-Z zakładki SPD i memory.

Memory:

SPD: