Witam! Od pewnego czasu jestem posiadaczem lenovo ideaCentre 710 z procesorem intel i7 skylake 6700. Posiada on jednak tylko 8gb ramu ddr4 2133. Moje pytanie polega to czy mogę kupić kości z większym taktowaniem czy moja karta po prostu tego nie wykryje i czy warto inwestować w większe taktowanie i kupić 4 nowe kości z wyższym taktowaniem czy uzupełnić pozostałe 3 kości ramem o tych samych parametrach. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź gdyż jestem w tym totalnie zielony i nie chciałbym przepłacać lub się zawieść
Widać
8 GB to nie tragedia, ale można dokupić druga taką samą kosć, nie pójdą szybciej niż wolniejsza + ryzyko niezgodności.
Z całą pewnością nie wykryje, karta nie wykrywa RAM.
Nie warto, zakup drugiej takiej Samej 8, czyli do 16 GB, zapewni mu RAM do śmierci, wyższe taktowanie niewiele da.
Z Twojego posta wnioskuję, ze masz problem z grafiką, z wydajnością dokładniej i chcesz ją poprawić? Zgaduję, ze masz albo “kartę graficzna marki intel HD”, na tym nie pograsz w nic, albo GTX 1050 2 GB pamięci, na tym pograsz we wszystko ale tylko w minimalnych -> wyiana karty
Dziękuje za informacje myslę ze tez akurat źle wyjaśniłem. Mam karte GTX 960 i nie narzekam na problemy z gra patrzac na to co gram ale jestem człowiekiem co lubi mieć pare kart na chromie gdy coś robi innego i to przy 8gb moze okazać się trudne. W takim razie zakupie tylko kość dzięki za informacje
Tak, tylko sprawdź dokładnie jaka masz, najlepiej gdybys po numerze na plakietce na kości szukał
Druga sprawa, jeżeli zestaw ma kilka lat, to możesz hdd na ssd wymienić lub, jeżeli nie chcesz a amsz hdd, sprawdź hdtunem jak wygląda dysk. Z czasem ich “prędkość spada”
Ogólnie na Twoim zestawie, po dodaniu RAM możesz siedzieć długie lata.