Wybór RAM'u oraz karty graficznej

Witam,
na początku przedstawię co posiadam, więc:

Teraz przejdę do pytania, czy mogę dołożyć do tej 4gb, jedną 8gb HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10? Czytałem, że nie ma to większego znaczenia, jeżeli jest to samo taktowanie, typ DDR. Drugą opcją jest kupienie 2x 4gb HyperX Savage DDR3 4GB 1600MHz CL9, lecz wychodzi wtedy drożej, a skoro ma nie robić znaczącej różnicy, to preferowałbym pierwszą opcję. Co do karty graficznej, to myślę nad tymi dwoma: Gigabyte GeForce GTX1050 OC 2GB GDDR5 oraz Zotac GeForce GTX 1050 OC 2GB GDDR5, jeżeli oczywiście powyższe podzespoły to uciągną :confused: Chciałem stworzyć to bardziej przejrzyste, lecz niestety mogę dać tylko 2 linki. Z góry dzięki.

Co do grafiki to lepiej kupić z 4GB pamięci, ale podaj jeszcze model zasilacza i ile ma lat. Co do pamięci to możesz dołożyć pamięć 8GB, ale powinna mieć CL 9, a nie CL10 i o napięciu 1,65V bo mogą wystąpić komplikacje, a tryb Duall Channel nie daje jakichś większych korzyści, no chyba, że w przypadku APU.
Ewentualnie możesz na razie kupić tą 8 GB, a sprzedać tą 4GB i z czasem dokupić drugą 8GB.

Zasilacz to Chieftec iArena 500W (GPA-500S8), ma 3 lata, ale nie był “ostro” traktowany. Z 4GB myślę nad Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti Windforce 4GB GDDR5, tylko nie wiem czy reszta da radę ją pociągnąć. Co do ramu, to może być Kingston HyperX Savage DDR3 8GB 1600 CL9 XMP? Jedyną różnicą jest te 1,5V napięcia, ale nie wiem czy znajde coś lepszego. Jeszcze mam pytanie, kupić pierwsze tą kartę czy ram? Dodam, że jeżeli kupię tą kartę, to wystawie starą i może z 200zł za nią dostanę, także wtedy ram też dokupię na dniach, chociażby te 4GB.

Zasilacz powinien wystarczyć. Najpierw kup kartę graficzną, a później ram. Ale lepiej jak ram ma to samo napięcie, bo wtedy te o niższym napięciu będą się bardziej grzały, bo dostawać będą 1,65v, może się też zdarzyć, że nie będą ze sobą współpracować i wywalać niebieskie ekrany śmierci Windows.

mi fajnie doradzili i przy okazji fajne promocje mieli w salonie sferisa także polecam zerknąc :slight_smile: