Wybór Ramu

Witam mam pytanie
Czy kupować ram do tego komputera jeżeli gry zacinają się i “doczytuja”, np odwroce się i gra myśli chwilę i dopiero wtedy obraz staje się płynny. Gra zainstalowana na ssd - battlefield 4. Czy to nie problem ram a vram karty graficznej?
Specyfikacja komputera
Intel xeon e5430
Palit ge force 9600gt 512mb
Asus pk5 epu
Seagate barracuda 320gb
Crucial mx500 500gb
Modecom feel III 500ATX
Patriot 2gb 800mhz x2
A i jeszcze jedno : w programach np whatpulse oraz w Windowsie wyświetla mi się 2gb ram a nie 4 jak mam.

A jesteś pewien, że masz 4GB? Bo na kościach Patriota spotkałem się z tym, że napisana jest sumaryczna pojemność dwóch kości (w dualu).

Jeżeli wyświetla Ci się 2 GB, a JESTEŚ PEWIEN, że masz włożone 2 banki po 2 GB to być może padł Ci slot na płycie głównej lub sama pamięć - choć jej awaria jest sygnalizowana zazwyczaj. Twoja płyta ma cztery sloty, potestuj kości w innej parze slotów.

Niemniej komputer i tak wymagałby modernizacji. 9600GT to już bardzo leciwy sprzęt, a 512 MB VRAM to bardzo mała ilość i doczytywanie tekstur może mieć miejsce. Rozejrzyj się za np. używanym GTX 750 czy 950. Do wyrwania w okolicach 300 zł.

Za tyle to może mieć GTX 960 lub 760, a za trochę więcej RX 470.
Imho nie opłaca się inwestować w ten komputer.

Dlatego napisałem “w okolicach”. GTX 950 dostaniesz już za ok 200 zł, a ogólnie karty występują w przedziale 200-300 zł. 960 za w miarę dobrą wersję to już 300+ zł - pomijam wersję z turbiną, bo to jednak słaby deal. Pomijam karty z 1 GB VRAM. Zakup używanego RX 470 odradzam. Masa pokoparkowych kart, a w dodatku pod ten procesor to trochę za mocna karta. No chyba, że autor namyśli się na upgrade kompa. Taki konkretny upgrade.

1 polubienie

Użyj CPU-Z do sprawdzenia parametrów pamięci w poszczególnych slotach (jest wersja portable - bardzo wygodna), zakładki Memory i SPD. B4 bez zacinek to jakieś 2GB na karcie grafiki (zalcane 3GB) - masz 4x mniej. Grasz na niskich ustawieniach?

Gram na najniższych możliwych

Więc to sprawa Ramu?
Nie chce inwestować w ten komputer a ram to groszowa sprawa więc dla tego się pytam

Z dwoma gigabajtami świata nie zwojujesz.

Nie, co z tego że w systemie będziesz miał więcej pamięci, skoro karta jest poniżej minimalnych wymagań w wielu grach.

Bez zakupu lepszej karty dołożenie pamięci nic nie da, no może system czy przeglądarka będą trochę płynniej działać, bo 4GB to jednak niewiele.

Patriot 2gb 800mhz x2

2x2GB czy 2GB kit (2x1GB)?
Jeżeli masz tylko 2GB to komputer nie będzie zbyt dobrze działał, nawet zwykłe przeglądanie stron może wtedy zamulać.

Ok czyli jak dobrze wszystko zrozumiałem to winny jest za mały vram karty graficznej?

Mam 4gb, gdy miałem Windowsa XP pokazywało 4gb ram a gdy zmieniłem na win 7 pokazuje 2gb

Masz Win7 32bit? Co do karty grafiki - nie wiem jakie dokładnie aktualnie są “standardy”, ale 512MB to archaizm

Potrzebujesz zarówno lepszą kartę jak i 8GB RAM, procek nie jest jakiś super szybki ale w jakieś popularne tytuły multi myślę że pograsz. Z najnowszymi grami raczej będzie problem.

Ok dziękuję tyle informacji mi wystarczy :+1:

Mam win 7 64 bit

W takim razie faktycznie sprawdź sloty RAMu - wskazówki masz wcześniej.

Jak sprawdzę to napisze

Jednak się myliłem posiadam 2gb pamięci łącznie chodziasz za Chiny mógłbym się założyć że było 4gb ale na jedną pamięć przypada 1gb

No to wiesz już co potrzeba - rozbuduj sprzęt.