Mam internet z kablówki i chciałbym do tego dokupić w miarę dobry router, który na trochę mi starczy. Chyba wiecie co mam na myśli. Planuje też w przyszłości zainstalować na nim jakieś alternatywne oprogramowanie typu dd-wrt czy oponwrt. Mój wybór padł póki co na TP-Link Wireless Router TL-WR1043ND 802.11n USB. I tu prośba do was drodzy forumowicze jak myślicie czy dobrze wybrałem? czy może już są jakieś lepsze/nowsze routery z tymi samymi albo i lepszymi funkcjami/możliwościami?
Witam, potrzebuje zakupić router z wejsciem antenowym, do internetu od vectry. Mianowicie mam już router dlink dir-615, ale niestety gdy gram mam lagi, a gdy przeglądam internet to mi się tnie. Czy jest możliwość zakupienia takiego routera z wejsciem sma?(gniazdem sma), a jak tak jaki byłby najlepszy. Oczywiście chodzi mi o router który nadaje sygnał wifi.
Zastanawiam się nad zmiana leciwego wrt54gl-eu. Wybór pomiędzy modelami O vislink Airlive GW-300R / GW-300NAS , czy ktoś użytkuje, może polecić/odradzić, oś lepszego w tej cenie (do 300 zł). Łącze jest 32/64 (dzień/noc), na stałe będzie podłączony kablem do stacjonarnego, + bramka voip, dodatkowo często będą jeszcze 2 lapki, w przyszłości może konsola, etc.
Zasięg musi objąć mieszkanie ok 70m2, po drodze są 2 ściany. Oprogramowanie wolałbym pozostawić jakie jest, al w przyszłości nie wykluczam przejścia na Tomato, etc.
Czytając fora są polecane Tp-Link TL-WR1043ND, Asus rt-n16, Netgear wnr3500L(wolałbym coś z zewnętrznymi antenami).
Witam. Od kilku dni mam internet w Vectrze (16mb) . przy instalacji usługi zostałem uraczony routerem thomson twg870. z tego co udało mi się ustalić jest to kombajn łączący modem kablowy ,router i kilka innych zabawek ale niestety jakikolwiek dostęp do niego ze strony użytkownika jest zablokowany , a tak się składa , że jest mi to niezbędne. Dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze zamiennika który miałby możliwość:
udostępniania internetu bezprzewodowo w trybie N dla dwóch komputerów
mile widziany port USB
budżet ok 150zł (jak się nie da to może być i więcej .Nie mam pojęcia ile kosztują podobne urządzenia)
Z tego co wiem niezbędne są funkcje modemu kablowego (internet dostarczany kablem antenowym) oraz klonowania adresu MAC.
Czy w przypadku braku dostępu to panelu administracyjnego starego modemu/routera jest możliwa konfiguracja nowego urządzenia?
mam trochę komputerów w domowej sieci oraz drukarkę z kartą sieciową. Zastanawiam się, czy taki zwykły ruter kablowy spowoduje, że oddzielę się od sieci osiedlowej? Chodzi mi głównie o udostępnianie plików między moimi komputerami i korzystanie z drukarki sieciowej tak, żeby reszta sieci nie miała dostępu. Czy ten ruter byłby wystarczający?
Chcę kupić router który po Wifi wyciągnie 40 Mb/s. Niestety router w standardzie g wyciąga max 15 MB/s. Szukając w internecie routerów znalazłem coś takiego
Witam, siedzę obecnie na routerze Netgear WGR614, który na chwilę obecną jest już zabytkiem nie wystarczającym mi do codziennego użytkowania. Kiedy brat odpala jakąś multiplayerową grę z wyszukiwarką serwerów na Steamie to router się zapycha(?) i odcina internet na 5minut a jeśli już zacznie się grać to na komputerach z łączących się z nim poprzez wifi są ogromne pingi. Do tego przesyłanie jakichkolwiek plików po lanie jest długogodzinną katorgą. Problemy nie występuje jeśli internet dostarczam komputerowi bezpośrednio z modemu z czego wnioskuję, że problemem nie są karty sieciowe.
W związku z tym wszystkim mam zamiar zainwestować w coś nowego tylko nie znam się na tym ani trochę.
Czego bym wymagał:
-bez problemowe działanie gier i niskie pingi w grach multiplayer. (przykładem niech będzie popularne ostatnio Team Fortress 2, które zdaje się doprowadzać do rozpaczy użytkowników sporej ilości kilkuletnich routerów)
-w miarę zadowalające prędkości przesyłania plików po w sieci domowej, na chwilę obecną przesył plików ~700mb potrafi trwać 20minut…
-ludzka cena, powiedzmy do 200-250zł? Jeśli w takim przedziale nie da się nic znaleźć to można odrobinę nadwyrężyć budżet ale bez przesady…
Garść informacji:
-internet dl:25Mb/s, ul:1Mb/s - UPC. Stałe IP.
-do routera na stałe podłączony jest jeden komputer ciągnący z niego internet przez kabel, do tego drukarka WiFi. Oprócz tego z internetu przez WiFi korzysta laptop i drugi komputer stacjonarny. Bardzo rzadko zdarza się, żeby z internetu korzystały trzy urządzenia jednocześnie - jeśli nawet nie nadwyrężają one sieci (jedynie przeglądanie stron).
-jest to mieszkanie
-niepotrzebne mi żadne routerowe klienty torrentowe i inne bajery więc można to pominąć.
-nie znam się na zabezpieczeniach sieci więc nie wiem czy warto wybierać WEP, srepy czy inne cepy, liczę na Was
-razem z routerem będę miał zamiar kupić wewnętrzną/zewnętrzną kartę sieciową do jednego z komputerów
Skazany jestem na Multinedia Polska jako dostawcę internetu. Operator jest o tyle niemiły, że każe sobie płacić za użytkowanie i wypożyczenie modemu. Chciałbym kupić coś swojego. Problem z tym, że internet nie idzie po kablu ethernet tylko po kablu antenowym. W związku z tym modem/router musi mieć takie waśnie wejście. Dodatkowo standardowe porty ethernet i WiFi. Moglibyście coś polecić do powiedzmy 100zł.
Internet 6Mb ma być rozdzielony na komputer stacjonarny i ze 2 laptopy i BlackBerry.
Nie ma takiej możliwości. W przypadku MMP oraz większości (jeśli nie wszystkich) kablówek, modem dostarczony przez operatora identyfikuje się z serwerem po adres MAC oraz czasami numerem seryjnym, więc jesteś zmuszony do używania sprzętu otrzymanego/wypożyczonego od operatora. Inny modem się nie zarejestruje na serwerze operatora.
W MMP i zwykłej ofercie na jeden komputer, modem masz wypożyczony za darmo - gdy chcesz udostępnić dla kilku komputerów + WiFi, dokupujesz swój router, który podłączasz kablem LAN do modemu otrzymanego od operatora. Jednak ta opcja w większości przypadków (w MMP też) jest niezgodna z regulaminem operatora - podział łącza tylko za pomocą sprzętu operatora.