Wybór routera kablowego (kablówki, osiedlówki, UPC itp.)

To, że jest czasami niezgodne z regulaminami wiem, ale z drugiej strony nie dajmy się zwariować.

Pytanie tylko, czy operator jest w stanie na tak skonfigurowanym zestawie wykryć podział łącza?

Tak, bez najmniejszego problemu, chociaż czasami jego sprzęt i aplikacja wprowadza go w błąd i chcieli (MMP) mi kiedyś wmówić, że dziele łącze, chociaż tego nie robiłem :wink:

W przypadku problemów złączem, przed telefonem do BOK, odłączasz router bo w innym przypadku będą chcieli ci wmówić, że to jego wina.

MMP nie jest bardzo skłonna do “ścigania” dzielących łącze, ale gdy coś się dzieje z jego jakością to się na Ciebie wypną gdy coś jest kombinowane ze sprzętem.

Pamiętaj aby router, który kupisz miał funkcje klonowania MAC oraz nie zmieniał parametru TTL - obecnie większość firmowych routerów to umożliwia, nie ręczę za tani sprzęt z Allegro pochodzący np. od niemieckich operatorów a ofert tego typu sprzętu w sieci jest pełno.

Teraz skoro wiem, że musi być modem ten TP-Link TL-WR543G się nada prawda?

Jako, że mój strary Netgear zaczyna wyciągać kopyta stoję przed problemem wyboru routerów. Czytałem już kilka godzin o nich i wybór padł między Linksysem E2000 a Netgear WNDR3700v2. Cenowo są bardzo podobne ale jakoś Netgear mi bardziej pasuje. Tylko pytanie - który będzie lepiej się sprawował w warunkach domowo/serwerowych - po kablu teraz mam podłączone 2 komputery (serwer/PC), które często dość intensywnie zapychają LAN + praktycznie ciągle po 6-7 urządzeń podpiętych jednocześnie pod WIFI. Najważniejsze dla mnie byłoby teraz by miał coś w stylu “inteligentnego zarządzania ruchem sieciowym” - tzn jeśli ktoś rozmawia przez Skype’a, ja grając w tym samym czasie przez neta tego nie odczuję - i to jest dla mnie priorytet. Nie ukrywam, ze jestem zapalonym graczem i zależy mi jak najbardziej na stabilnym pingu. Który z nich będzie lepszym wyborem?

DiamondBack, Polecam Ci NETGEAR WNDR3700v2 - sam go używam od około roku. Jest włączony 24h/dobę i nic się nie zacina, nie zamula. Co do Linksysa E2000 to moja siostra go używa od około roku i też fajnie chodzi (nie zamula, nie zapycha się).

Pozdrawiam!

A jak z kolejkowaniem pakietów? Wiem, że jakiś tam kiedyś router od Asusa (ale dużo droższy) był stworzony pod gry , bo można było ustawiać priorytety na nim.

Druga sprawa - czy te routery mają możliwość ustalenia maksymalnego limitu prędkości internetu na konkretne komputery?

temat zbiorczy to jednak zły pomysł. Za dużo tu odpowiedzi* i nie czytając ich nawet wybór padł na netgira :wink:

*ironia

Temat zbiorczy faktycznie jest złym pomysłem. Adsl i xdsl w jednym? Ja bym chciał się dowiedzieć, czy ten sprzęt jaki dostarcza UPC da sie czymś zastąpić, czyli czy są routery pod kabel koncentryczny?

Druga sprawa jak u kolegi wyżej, też bym potrzebował kontroli nad pasmem z poziomu routera, jeżeli jest to dostępne.

Witam odbieram siec radiowa na laptopie sek w tymze troche slabo, bo odbiera go na pietrze i to jeszcze przy oknie a chcil bym go udostepnic na caly dom co musze zrobic ,bodz jaki router ktory odbierze radiowke i udostepni na caly dom…??

Cześć!

Mam pytanie co do wyboru routera, a mianowicie posiadam komputer i laptopa i chciałbym założyć w mieszkaniu sieć Wi-Fi tylko, że posiadam internet radiowy ze spółdzielni mieszkaniowej i kabel nie jest taki jak od telefonu tylko przypomina kabel, który używa się przy podłączaniu anteny do TV (gruby z okrągłą końcówką).

I teraz chciałbym się spytać o poradę jaki router kupić aby to wszystko działało (do PC chcę mieć połączenie kablem, a do Laptopa Wi-Fi). Jeżeli można proszę również o podanie linków do takiego routera i ile takie coś może kosztować.

Pozdrawiam.

Ps. Jestem w tym zielony więc proszę nie odpowiadać skomplikowanie. :slight_smile:

No ale ten kabel to kabel z kablówki albo jak sam mówisz w twoim wypadku kabel z anteny radiowej - a on musi wchodzić do jakiegoś modemu z którego wychodzi ethernet, zgadza się?

No chyba tak wcześniej napisałem temat i podpowiedziano mi, że to musi być router z WISP. Jeżeli mógłby ktoś mi podać jakieś linki do przykładowych routerów byłbym wdzięczny.

Ps. Ten kabel raczej wychodzi od anteny telewizyjnej, która prawdopodobnie jest gdzieś na dachu bloku, a następnie do mojego mieszkania i mam podłączony taki rozgałęźnik, który wygląda tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/49594839438c50ab128c.jpg/

i od FM nic, od TV to wiadomo to telewizora i Data do modemu Arris TM602B. Mniej więcej takim dokręcanym kablem:http://imageshack.us/photo/my-images/88/beztytuujzh.png/

Kamast , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem Twojego posta do śmietnika.

Poza tym, bo to są milibity (mb)? Pierwszy raz słyszę o takich jednostkach.

losangelo11, Kupujesz router kablowy np. TL-WR1043ND i kabel RJ-45 który wychodzi Ci z portu modemu Arris TM602B podłączasz do portu WAN routera TL-WR1043ND. Potem tylko zabezpieczasz sieć WiFi i ewentualnie ustawiasz własną nazwę sieci i masz internet bezprzewodowy w domu.

Połączenie schematycznie wygląda tak:

Rozgałęźnik > Kabel antenowy > Modem kablowy > Kabel RJ-45 > TL-WR1043ND.

Jaki byście polecili router TP - Link do +/- 100 zł. Ma być LAN’owy, bez ADSL. Internet to 20 mb/s na światłowodach, ja się kompletnie na modelach i parametrach routerów nie znam. Więc szukam tutaj pomocy :d

Jaki router wybrać do podłączenia wifi Brother 375cw

Mój kolega postanowił ze chce drukować z laptopa przez wifi niestety miał starego AP do którego się nie dało wejść, wiec zostało utworzone polaczenie host –host które za każdym razem gdy uruchomimy windę trzeba wybierać ręcznie ale drukarka drukuje przez wifi, kolega teraz planuje zakupić router aby mieć podłączona drukarkę i drukować przez wifi z routera bez zbędnej zabawy z łączeniem przez host

I stad mam kilka pytań:

Witam, mam w zamiarze zakup nowego routera (ostatni został spalony przez burze), zastanawiam się nad zakupem routera z LTE bo podobno niedługo większość operatorów telekomunikacyjnych na świecie planuje uruchomienie usług szybkiego internetu w technologii LTE . Czy może mi ktoś polecić router który najlepiej by się w tym sprawdził?

Jak szukałam czegoś na ten temat natknęłam się na router OvisLink AirLive N450R, wydaje się dość ciekawy, jest wielofunkcyjny i może byłby najodpowiedniejszy? co o nim myślicie?

Jeżeli będziesz korzystać z wszystkich funkcji (bo jest ich naprawdę mnóstwo), to jak najbardziej będzie odpowiedni. Ten wbudowany klient BitTorrent wygląda obiecująco :wink: Czy któryś z forumowych informatyków mógłby wyjaśnić zasadę działania fail-over?

Witam

Obecnie posiadam TP-Linka TL-WR340G (wifi G). Ogólnie na router narzekać nie mogę bo nie wiesza się i po prostu działa. Jednak przyszła potrzeba posiadania routera z trybem N (najlepiej pełne N czyli 300mbps). Przy obecnym TP linku zauważyłem iż przy przesyle dużej ilości plików z jednego PC do drugiego po np. WIFI albo przy wysyłaniu wielu plików (strona www) na serwer potrafi się zawiesić. Nie zawsze tak się dzieje ale jednak, więc pewnie to przez słaby procesor w routerze.

Dlatego szukam routera stabilnego, który nie zwariuje i nie zawiesi się przy przesyłaniu dużej ilości danych. Musi jak wspomniałem posiadać tryb N 300mb i oczywiście szukam routera DSL. Nie zależy mi na USB i innych wodotryskach bo ich nie wykorzystam a i nie chciałbym przesadzać z ceną bo myślę że max 150zł wystarczy.

Zastanawiałem się nad:

• TP-Link TL-WR841ND - Wszystko OK tylko boję się, że może być jak z obecnym, czyli słaby procesor który będzie się dławił.

• Linksys E900 Wireless-N - Marka znana i ceniona, do tego prosty estetyczny design. Jednak nie znalazłem o nim wiele opinii więc mogę tylko przypuszczać iż wydajność powinien mieć co najmniej dobrą.

Dlatego chciałem poprosić o radę i propozycje sprzętu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Pierwszy od tplinka, polecam

Ogólnie w temacie mogę polecić D-Link Wireless N150 Router DIR-600 - kupujesz, konfigurujesz, zapominasz na lata. Sprawdzone w praktyce. :wink: