Wybór routera

W związku z ucegleniem swojego starego routera i niewielką wiedzą na temat, prosiłbym o doradzenie jaki sprzęt będzie najkorzystniejszym wyborem.
Wstępnie wyselekcjonowałem dwa urządzenia, ale kierowałem się praktycznie tylko kompatybilnością z dd-wrt oraz podstawowymi parametrami podanymi w sklepie.
Który z nich warto kupić, a może w tym przedziale cenowym znajdę coś lepszego?

Ewentualnie może ktoś z forumowiczów ma do odsprzedania używany router?

Hej,

Może taki Asus?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Może hAP ac2?
Możliwości wielokrotnie większe od routerów, które wymieniłeś.

Oba wymienione przez was routery nie są wspierane przez dd-wrt niestety :frowning:

@MatX1 Na czym polegają te wielokrotnie większe możliwości, bo widzę, że cena połowę niższa, więc oferta zachęcająca i jeśli ten mikrotik daje długie wsparcie producenta, to kompatybilność z dd-wrt nie byłoby warunkiem koniecznym.

RouterOS, który wykorzystują urządzenia Mikrotika, aktualizowany jest nawet na urządzeniach sprzed 10 lat, więc o wsparcie chyba nie trzeba się martwić :wink:
Generalnie jest to rozwiązanie profesjonalne. Oprogramowanie, które dostajesz na routerze za ~250 zł jest identyczne z tym, które jest na sprzęcie za kilka tys zł stosowany w sieciach operatorskich.

Podstawowe możliwości systemu możesz sobie sprawdzić na web demo:
http://demo.mt.lv/webfig/

Co do samego routera i wydajności, to u mnie pracuje z łączem 1/1G, które bez problemu obsługuje.

Skoro tak, to może RT-AC68U? Ten wsparcie już ma. :slight_smile:

Zastanawiałem się nad nim, bo ma dodatkowo modem 4g, ale tak poluzowując ramy cenowe dochodziłem do routerów za tysiąca :laughing: Dlatego wolałbym, aby te urządzenia które podałem były w górnej granicy cenowej :wink:

Ten mikrotik jest ciekawy, ale oprogramowanie wydaje się trochę zbyt rozbudowane/skomplikowane dla laika sieciowego.

Generalnie tańsze rozwiązania Asusa nie mają wsparcia po stronie DD-WRT. Trzeba niestety wybrać priorytety, jeśli budżet ma być ograniczony.

Korzystasz z jakiegoś Asusa? Jak wygląda jego obsługa, aktualizacje, awaryjność etc. Ja jakoś nie mam zaufania do tych Tajwańczyków, ale sprzętu sieciowego od nich nie widziałem.

Tak, podstawowy router w domowej sieci to kilkuletni Asus RT-N18U. Działa na łączu 250Mb/s z UPC przy przełączonym ConnectBox’ie w tryb mostu.

Bardzo przyjemnie - spora funkcjonalność, dużo możliwości - łącznie z serwerem VPN.

W sumie do tej pory otrzymuję aktualizację.

Generalnie jest ok. Skłamałbym, gdybym napisał, że nie miałem z nim nigdy kłopotów. Kiedyś pojawiła się aktualizacja, która powodowała zawieszanie routera. Ja powróciłem do poprzedniej wersji, a gdy wydano nowszą wersję, dokonałem aktualizacji. Ale to było gdzieś w 2016 roku.

To jeszcze napiszę jak ze stabilnością. Albo nie, wrzucę screena. Specjalnie zalogowałem się zdalnie na router. :slight_smile:

1 polubienie

To będę miał co przemyśleć:
-mikrotika się trochę obawiam, ale przemawia za nim cena
-ty chwalisz asusy i prawie mnie namówiłeś
-ja początkowo byłem napalony na tego linksysa ze względu na bebechy, ale nikt się nawet o nim nie zająknął więc ja też zwątpiłem.

Dobrze, że w domu mam jeszcze router od ISP to bez neta nie zostanę w tym czasie :smiley:

1 polubienie

Mikrotik ma największe możliwości, ale wymaga chwilę uwagi. Potem już nie zamienisz go na nic innego :wink:
Poza tym oczywiście kwestia oczekiwań; jeśli ma to tylko robić proste DHCP i NAT to pewnie większość routerów się nada.

1 polubienie