W związku z ucegleniem swojego starego routera i niewielką wiedzą na temat, prosiłbym o doradzenie jaki sprzęt będzie najkorzystniejszym wyborem.
Wstępnie wyselekcjonowałem dwa urządzenia, ale kierowałem się praktycznie tylko kompatybilnością z dd-wrt oraz podstawowymi parametrami podanymi w sklepie.
Który z nich warto kupić, a może w tym przedziale cenowym znajdę coś lepszego?
Ewentualnie może ktoś z forumowiczów ma do odsprzedania używany router?
Oba wymienione przez was routery nie są wspierane przez dd-wrt niestety
@MatX1 Na czym polegają te wielokrotnie większe możliwości, bo widzę, że cena połowę niższa, więc oferta zachęcająca i jeśli ten mikrotik daje długie wsparcie producenta, to kompatybilność z dd-wrt nie byłoby warunkiem koniecznym.
RouterOS, który wykorzystują urządzenia Mikrotika, aktualizowany jest nawet na urządzeniach sprzed 10 lat, więc o wsparcie chyba nie trzeba się martwić
Generalnie jest to rozwiązanie profesjonalne. Oprogramowanie, które dostajesz na routerze za ~250 zł jest identyczne z tym, które jest na sprzęcie za kilka tys zł stosowany w sieciach operatorskich.
Zastanawiałem się nad nim, bo ma dodatkowo modem 4g, ale tak poluzowując ramy cenowe dochodziłem do routerów za tysiąca Dlatego wolałbym, aby te urządzenia które podałem były w górnej granicy cenowej
Ten mikrotik jest ciekawy, ale oprogramowanie wydaje się trochę zbyt rozbudowane/skomplikowane dla laika sieciowego.
Korzystasz z jakiegoś Asusa? Jak wygląda jego obsługa, aktualizacje, awaryjność etc. Ja jakoś nie mam zaufania do tych Tajwańczyków, ale sprzętu sieciowego od nich nie widziałem.
Tak, podstawowy router w domowej sieci to kilkuletni Asus RT-N18U. Działa na łączu 250Mb/s z UPC przy przełączonym ConnectBox’ie w tryb mostu.
Bardzo przyjemnie - spora funkcjonalność, dużo możliwości - łącznie z serwerem VPN.
W sumie do tej pory otrzymuję aktualizację.
Generalnie jest ok. Skłamałbym, gdybym napisał, że nie miałem z nim nigdy kłopotów. Kiedyś pojawiła się aktualizacja, która powodowała zawieszanie routera. Ja powróciłem do poprzedniej wersji, a gdy wydano nowszą wersję, dokonałem aktualizacji. Ale to było gdzieś w 2016 roku.
To jeszcze napiszę jak ze stabilnością. Albo nie, wrzucę screena. Specjalnie zalogowałem się zdalnie na router.
To będę miał co przemyśleć:
-mikrotika się trochę obawiam, ale przemawia za nim cena
-ty chwalisz asusy i prawie mnie namówiłeś
-ja początkowo byłem napalony na tego linksysa ze względu na bebechy, ale nikt się nawet o nim nie zająknął więc ja też zwątpiłem.
Dobrze, że w domu mam jeszcze router od ISP to bez neta nie zostanę w tym czasie
Mikrotik ma największe możliwości, ale wymaga chwilę uwagi. Potem już nie zamienisz go na nic innego
Poza tym oczywiście kwestia oczekiwań; jeśli ma to tylko robić proste DHCP i NAT to pewnie większość routerów się nada.