Otóż z kolegami mamy psp mieszkamy obok siebie w bloku. Chcielibyśmy mieć w nich internet, niestety nie wiem co wybrać, ale chyba router, macie jakieś propozycje do wyboru jakiś tani. Aktualnie mam zwykły modem #-o internet kablowy. Proszę o jakąś podpowiedź i czy router jest jedynym wyjściem
Nie bardzo wiem, co znaczy “obok siebie”? Jedno piętro na jednej klatce, sąsiednie piętra? Sieć bezprzewodowa może mieć problem w bloku z powodu wysokiego tłumienia ścian (żelbeton). I raczej albo router z dwiema antenami, albo nawet typu N (najnowszy standard, najdroższe). Trzeba by się jakoś upewnić, czy rzeczywiście będzie działać - może od kogoś pożyczyć router i sprawdzić na wszystkich komputerach odbiór sygnału (lub na laptopie w każdym mieszkaniu), albo spróbować stworzyć sieć ad-hoc.
Udostępnianie internetu poza lokalem jest zazwyczaj niezgodne z umową. A operator może sprawdzić, ile jednocześnie komputerów korzysta z jednego łącza. Trochę utrudni ustawienie alternatywnego serwera DNS na routerze, choć może nie uniemożliwi.
przepraszam, że nie wyjaśniłem ale nie wiedziałem że to będzie miało jakieś znaczenie jeden kolega na tym samym piętrze a drugi klatkę dalej na tym samym piętrze.
a mogę tylko sobie do psp?
na stronie mojego dostawcy nic nie pisze
ad-hoc nie podoba mi się, ponieważ komputer musi być ciągle włączony, a jeżeli tak to wystarczyłaby bezprzewodowa karta sieciowa pod usb?