Wybór smartfona ~350zł

Witam forumowiczów,

założyłem temat w nadziei na uzyskanie pomocy w wyborze smartfona. Nie mam niestety doświadczenia w temacie, na sprzęcie nie znam się, a w dodatku niezbyt wiele telefonów testowałem. Przejdźmy może do kryteriów.

• Dobra bateria! Conajmniej 2dni przy takim użytkowaniu: pół godziny rozmów, około 30smsów, pól godz. lub godzina internetu dziennie, 1-2h muzyki

• Wifi - wiadomo

• Dobry aparat! Nie ma znaczenia ile mpx, byleby był dobry… lampa błyskowa mile widziana, ale nie jest to warunek konieczny! Obejdzie się bez lampy

• Będę telefonu używał do internetu, YT obowiązkowo, miło byłoby gdyby telefon (przegladarka) obsługiwał(a) czaty, aplikacje/gry java i tym podobne strony.

• Nie gram zbyt wiele w gry i inne pierdoły, używam na telefonie komunikatorów, słowników, i kilka aplikacji ‘edukacyjnych’, ale gry to niee :slight_smile: więc tysiące aplikacji w markecie raczej nie są mi potrzebne (tak sądze przynajmniej…)

• Stabilny system! Andek ma ponoć z tym problemy? System powinien również nie żreć tak bardzo baterii…a nawet jeśli to bateria powinna przytrzymać te 2 dni przy moim użytkowaniu.

• W miarę duży wyświetlacz…nigdy nie miałem bardzo dużego, więc nie wiem jaki się nada do komfortowego przegladania stron.

• Fizyczna klawiatura mile widziana. Ale nie jest to warunkiem koniecznym.

• Nie Samsung i nie LG. Miałem do czynienia z tymi markami, mam z nimi złe i pełne serwisów wspomnienia ;).

• Cena to 350zł, oczywiście dwie dyszki jestem w stanie dołożyć, ale raczej nie więcej. Recesja jest i jestem spłukany ;). Telefon jak najbardziej może być używany - pod warunkiem że możliwe jest znalezienie takiego w tej cenie który jest w dobrym stanie i najlepiej na gwarancji jeszcze.

Szperałem po allegro i interesujące mi się wydały telefony Blackberry, SE Vivaz i Satio (głownie ze względu na aparat, ponoć oba mają dobry) tylko że nie mają symbiana belle tylko jakieś starsze wersje…oprócz tego jeszcze Nokia 500, Chyba Motorole MIlestone da rade wyrwać w tej cenie? A może HTC Wildfire lub Motorola Flipout? Te Iphone’y 3 na allegro do 400zł to nie jakieś Chińczyki?

Nokia 500 to chyba jedyna sensowna propozycja.

A oprócz Nokii? Ponoć nie obsłuży czatów i gier internetowych…oprócz tego słyszałem opinie o kiepskim aparacie. Jakby co to do 400zł spokojnie mogę dołożyć

Na pewno nie Android

Na pewno nie Nokia.

Nie w cenie 350 zł.

No jest najmniej stabilny ze wszystkich nowoczesnych systemów. Sama rozbudowana konstrukcja systemu potrzebuje trochę mocy z akumulatora. 2 dni to mi wytrzymuje jak mam odpalony komunikator, trochę porozmawiam, pokorzystam z neta. Tak to 1-1.5 dnia, ale i tak można go zarżnąć w 6-8h jak się wie czym.

Ja nie - oba telefony trzymają się do dziś.

To masz pecha, bo chciałem ci polecić serię Wave od Samsunga.

Da radę, tylko to stary Android w standardzie 2.0, warto szukać czegoś co da się zaktualizować do minimum 2.2.

HTC Wildfire w sumie tak, ale akumulator 2 dni to chyba nie pociągnie przy takim użytkowaniu no i procek jest słaby.

Flipout to nieporęczne g.

Iphony podróbki to po 80 zł chodzą chyba (Treecon poszukaj), po 400 chodzą 2G, 3G i 3GS. Pokaż link do aukcji to obadamy.

Gdybyś wyrwał 3GSa za tą cenę to było by ok. Chodzi b.płynnie jak żaden system, jakość dźwięku to rewelacja tylko aparat raczej współczesny ale b.dobry jak na tamte czasy (3Mpix, MF/AF, wideo VGA). No i masz apple-owską wielozadaniowość oraz najnowszy system operacyjny (poszukaj producenta który po 2.5-3 latach wypuszcza aktualizację systemu).

Reasumując:

Chciałem polecić Samsungi serii Wave z BadaOS, ale skoro nie chcesz to porozglądaj się za Applami. Używałeś to w ogóle kiedyś?

Chyba autor postu musi z czegoś zrezygnować bo w tej cenie to raczej połączenia dobrego apartu/wifi/2dni na baterii nie znajdzie.

Jeśli aparat nie jest mega koniecznością, a stawia się na komunikacje/dźwięk/stabilność to można się rozejrzeć za iPhone’m 3G bo raczej w tej cenie trudno będzie dostać sprawnego 3GS.

Ewentualnie jeszcze Nokia 500, coś z biznesowych Nokii z serii E np. E72 (5mpix) http://allegro.pl/nokia-e72-100-sprawna … 62018.html

No i może jeszcze BlackBerry 8520.

On chyba nie ma 3G, aparat foto mały choć pewnie dobry (widziałem jaką żyletę robi BB Bold chyba 3Mpix).

Bateria zapewne potrzyma - nieduży wyświetlacz i nie dotykowy.

a te sony ericsony? tj. Vivaz i Satio. Nadaja sie?

Satio z Symbianem to straszny muł.

http://shopping.groupon.pl/d-5400738-sm … l-telefony

Nooo fajna nazwa dla tego ZTE Blade oklejonego jako RBM;-).

A telefon ok, polecam.

jeszcze tu masz :slight_smile:

http://www.groupon.pl/oferty/cala-polsk … 77/5400738

http://allegro.pl/listing.php/search?ca … ng=rbm+one

Telefon RBM One bez umowy i simlocka

Oferta na kartę dostępna tylko w Play

Android OS – mnóstwo możliwości dzięki aplikacjom

Multimedialny – dotykowy wyświetlacz o wielkości 3,5 cala – aparat fotograficzny 5 Mpix – odtwarzacz MP3 i Wideo – radio FM

Łączność – WiFi, GPS, Bluetooth

Niebanalny design – zgrabny i lekki – tylko 130 g

Pamięć wewnętrzna – 512MB

Starter Red Bull MOBILE na kartę: 6 pakietów darmowych 222 SMS-ów, 1 GB danych na start, darmowy internet po każdym doładowaniu, darmowy dostęp do Świata Red Bulla na m.redbullmobile.pl, puszka napoju Red Bull i naklejki

Darmowa wysyłka – brak dodatkowych kosztów

2-letnia gwarancja

Specyfikacja techniczna telefonu:

• Procesor 600 MHz

• Pamięci RAM 512

– system operacyjny: Android OS

– zakres częstotliwości: 900/1800/1900/2100

– standardowy akumulator: 1250

– pamięć wewnętrzna: 512 MB

– waga: 130 g

– czas czuwania 3G: 200 godzin

– czas rozmów 3G: 4 godziny