Wiem, że to jest forum o GNU/Linuksie, ale nie ma odpowiedniejszego działu. Zastanawiam się który system BSD wybrać. Zaznaczam, że wcześniej miałem doświadczenie z Linuksem, ale nie z BSD. Myślałem o FreeBSD lub Debian/kFreeBSD. Co polecacie?
PS. specjalnie nie dodałem postu w temacie Jaki Linux, bo BSD nie jest Linuksem.
Skoro ogarniasz Archa, nie powinieneś mieć absolutnie żadnych problemów z BSD. Jeżeli szukasz czegoś na desktop, FreeBSD albo jego nieco podrasowaną mutację - PC-BSD.
Debiana na FreeBSD obsługuje się właściwie tak samo jak Debiana na Linuksie, większej różnicy nie zauważysz poza zmianą nazewnictwa urządzeń i troszkę inna obsługą jądra. FreeBSD też nie jest jakiś trudny do ogarnięcia. Po prostu spróbuj obu.
Jeśli myślisz o używaniu BSD na desktopie, to daj sobie spokój. Linux słabo się nadaje do tego celu, a BSD jeszcze gorzej. Wiem co piszę, bo używam FreeBSD, OpenBSD i Debiana od lat. Dobre to to na serwery ale desktop to walka z wiatrakami.
Jeśli nie zależy Ci na obsłudze Flasha, instaluj OpenBSD. Dlaczego OpenBSD? Ze wszystkich *BSD ma najlepszą dokumentację, najprostszą konfigurację, potrzebuje najmniej “powera” w sprzęcie no i jeśli chodzi o pasjonatów - co pół roku nowa wersja