Wybór systemu do ACER ASPIRE 1410

Witam kupiłem lapka http://www.laptopmag.com/review/laptops/acer-aspire-1410.aspx tylko wesje z większym dyskiem i prockiem celerona 743 1.3 , do tego 3 GB RAM(rozszerzyłem) i mam pytanie , który system bedzie działał stabilniej ??? Windows 7 Home Premium 64x czy windows 8 pro x64 ?? tzn szybciej.

Witam.

Wydaje mi się że Windows 7 Home 32 bit spokojnie da radę :slight_smile:

ze sterownikami do 7 nie ma problemu, do 8 niestety na str producenta brak

32x starczy do 3 gb

jak najbardziej, w przypadku takiej konfiguracji  64bitowy system nie jest zalecany

na spodzie obudowy masz etykietę z dokładnym modelem laptopa, wklepujesz w google i na stronie producenta masz obsługiwane systemy.

dostępne systemy to xp vista seven myślę że 7 bedzie dobrym wyborem

Systemy 32bit obsługuja max 4GB ramu, a 64bit do 192GB, niezalecane jest słuchanie dzieciaków piszących na forum!!

ACER ASPIRE 1410 to nie jest dokładne oznaczenie laptopa !!

takie było pytanie czy wystarczy 3 gb ramu.

jak najbardziej starczy co do modelu na stronie producenta po wybraniu odpowiednich parametrów produktu dostajemy kompletne informację(mamy możliwość dotarcia wsparcia producenta poprzez nazwę, obie drogi są jak najbardziej poprawne ). nie uważam się też za dzieciaka ale to nie czas i tym bardziej miejsce na takie nasze wymienianie “uprzejmości”

celeron 743 1.3  Ten procek nie jest przypadkiem jednordzeniowy ?

tak ale x64

Na takim procku chyba najszybciej bedzie chodził XP.

Pakować się w system, który za chwilę straci wsparcie to nie najlepszy pomysł. Laptop powinien sobie spokojnie poradzić z systemem Windows 7.

na naklejce jest win 7x64

Oryginalnie w tym lapku był procek dwurdzeniowy i z trochę szybszym zegarem.

wybór taki : windows 7 x64 tak jak najlejka na obudowie

pozdr

3.25 do 3.5 GB max

System max 7, wersja 32 bitowa lub najlepszy XP z SP3.

I bardzo wolno to będzie wszystko pracować, a jak jeszcze wsadzisz antywirus? Przy każdej małej operacji będzie prawdopodobnie 100% wykorzystania CPU.