Witam, mój drugi temat dzisiaj. Chciałbym zapytać o porównanie systemów operacyjnych…obecnie posiadam symbiana, ale przeszkadza mi w nim brak obsługiwania javy w przeglądarce (np. kurnik.pl nie działa). Obecnie mamy na rynku IOS, Windows phone, Androida, BlackBerry oraz wyżej wymienionego Symbiana. (Oraz Bada, o którym nic a nic nie wiem, ale to chyba najgorsza opcja?)
Czego potrzebuję? Przede wszystkim dobrej, mocnej baterii (więc system musi mieć dobrze zoptymalizowane zarządzanie energią, a słyszałem że to nie jest mocna strona androida) trzymającej conajmniej 2 dni przy dość intensywnym użytkowaniu (internet godzina lub 2 godziny, kilkadziesiąt smsów dziennie, ok. kwadrans rozmów i słuchanie muzyki przez jakieś 2 godziny dziennie), korzystam czasami z aparatu, raczej nie gram na telefonach, korzystam z komunikatorow, słowników, encyklopedii i jakichś biurowych aplikacji, ale nic z takich ■■■■■ół do zabawy Kwestie takie jak tapeta, bawienie się kolorami i ikonkami w telefonie, dzwonki również nie mają dla mnie znaczenia. Jakoże dużo korzystam z internetu to przydałaby się obługa javy i flasha w przeglądarce (ponoć windows sobie z tym radzi?), sporo korzystam z youtube’a ale YT to i symbian odtwarza. Ponoć wszystkie aplikacje w Apple są płatne? Bo preferowałbym darmowe…
No i: Windows, Android, Apple, Blackberry, a może Symbian wystarczy?