Wybór systemu operacyjnego

Witam,

jestem w trakcie składania zestawu komputerowego opartego na:

Intel i7-6700k

MSI Z170A Gaming M7

MSI GeForce GTX1080

Plextor M6Pro 512GB

I tutaj moje pytanie, który system operacyjny wybrać: Windows 7 czy Windows 10?

Generalnie zależy mi na stabilności, dx12 ech no cóż, nie widzę tych wielu tytułów które mają na niego wychodzić, a sam Windows 10 przeraża mnie tym, że podczas wydawania przez Microsoft nowych kompilacji występują błędy, a proponowane rozwiązania to “zainstaluj na czysto” - po prostu nie mam na to czasu.

Pozdrawiam.

Zostaje Win 7,nowsze Win 8.1 i jeśli chcesz DX 12 Win 10.Oprócz Win 10 zostaje Win 8.1.Win 7 jest najstarszy z nowszych Windows.DirectX 12 będzie działać tylko na Win 10.Pamiętaj że Win 7 ma wsparcie do 2020 roku,więc wnet zacznie odchodzić.

zawsze możesz na początku przetestować 10 jak bedziesz miał problemy to wrócisz do 7 ale na nowym sprzecie z regóły 10 działa bardzo dobrze lepiej od 7.

Pamiętaj, że wszystko, co negatywne, lubi się rozchodzić między ludźmi, którzy dodają do tego różne etykiety. Pozytywne kwestie nie mają takiej siły przebicia. Pamiętam, że Windows 10 po premierze sprawiał problemy. Później zainstalowałem go ponownie na swoim laptopie i na stacjonarnym komputerze ojca. Oba systemu sprawują się wyśmienicie od kilku miesięcy. Częściej miewałem problemy z Windows 7 i Windows 8.1 - głównie problemy z aktualizacjami. Jedna z takich aktualizacji doprowadziła do uwalenia systemu i pogorszenia kondycji dysku SSD. Każdy inaczej używa komputera (systemu), więc opinie będą różne. Tak samo, jak różne są preferencje użytkowników.

Ja mam na to inne, proste rozwiązanie. Dane trzymaj na dodatkowym dysku. Zainstaluj Windows 10, programy, a następnie skonfiguruj system i programy wg własnych preferencji. Będziesz miał gotowy system gotowy do pracy. Za pomocą jednej z opcji w Windows 10 możesz utworzyć kopię systemu razem z ustawieniami, programami i po awarii istnieje opcja przywrócenia tego systemu do stanu od razu po instalacji. Trwa to ok. 20 minut (może nieco dłużej, gdy w systemie jest sporo programów lub innych rzeczy). W ten sposób uwalenie systemu nie będzie problematyczne, bo system sobie łatwo i bardzo szybko przywrócisz.

@Existimati tylko jaki sens ciągle przywracać system? Ja np. mam złe doświadczenia z Windows 10 i nie polecałbym go. Ostatnie aktualizacje uwalają Wi-Fi i parę innych rzeczy nawet na nowych sprzętach. Teraz pracuję na Win 8.1 i wszystko się uspokoiło. Windows 10 to nadal poligon doświadczalny.

A kto mówił o ciągłym przywracaniu systemu? Miałem na myśli przywrócenie systemu tylko po awarii, a te nie zdarzają się ciągle. Jak już mówiłem - u mnie na dwóch komputerach z Windows 10 nie zdarzyły się problemy od miesięcy. Aktualizacja mam włączone. Wspominałem też, że użytkownicy mają różne doświadczenia. Ja nie miałem problemów, ktoś inny miał. Za to miałem problemy z innymi systemami, a inni ich nie mieli. Jak dla mnie to loteria. Tyle.

U mnie właśnie tych awarii było sporo, dlatego wróciłem do 8.1 i Linuksa.

@mnemosyne

Wiele zależny od sprzętu jaki masz i sterowników do sprzętu. Aktualnie pracuje na Win10Pro, który swoja historią sięga Win7 HomePremium. Najpierw była aktualizacja do Win 8, rozszerzenie licencji na Pro, dalej aktualizacja do Win 8.1 (już Pro) i kolejna aktualizacja do Win10 Pro. Potem wszystkie aktualizacje w ramach 10. Po drodze była zmiana całego komputera na nowy do, którego przełożyłem jedynie stary dysk z systemem (wtedy jeszcze HDD), a potem po jakimś roku, sklonowanie systemu na SSD.

System ma się świetnie i cały czas na nim pracuję. Jest to moja maszyna robocza z mnóstwem programów i nigdy nie chciało mi się reinstalować systemu na czysto bo za dużo z tym roboty. Regularnie, co tydzień, robię kopie bezpieczeństwa systemu. Jak na razie, od lat, nie miałem potrzeby przywracania.

Tak więc mówienie o Win10 jako fatalnym systemie, jest mocno naciągane.

Dokładnie, ludzie powtarzają co tam gdzieś usłyszą i dokładają swoje jaki to ten 10 jest niedobry. Mam win10 i nie wrócę do win 7czy 8.1bo dziesiątka śmiga jak złoto. Instaluj win10, masz nowy komp poinstaluj najnowsze stery i będzie git.

@Vidivarius Nie powtarzam tego, co usłyszałem. Wielu ludziom, w tym mnie Win 10 nie wstaje nagle pewnego dnia nawet świeżo po instalacji, a sprzęt mam dobry, wystarczy spojrzeć w moje posty, aby przeczytać specyfikację. To po prostu bubel i tyle.

Na moim poprzednim sprzęcie, który zresztą nie był stary, Windows 10 tak samo sprawiał problemy. A z tego co widzę to właśnie W10 przy aktualizacji funkcji (tak jak Anniversary Update) będzie wymagać czystej instalacji, bo przecież wielu ludzi miało problem z instalacją a jedną z nielicznych solucji była instalacja na czysto - w moim przypadku także. 

Dlatego też mam dylemat. 

A jeszcze jedno pytanie - czy Windows 7 na tym sprzęcie będzie chodzić gorzej od Windowsa 10?

Jasnym dla mnie jest, że będzie się włączać wolniej ze względu na FastBoot, ale czy będzie różnica w samym działaniu?

gorzej raczej nie ale na pewno nie lepiej :slight_smile: U mnie 10 spisuje się ok :slight_smile: Najwiecej o 10 krzyczą ci co uzywali ją 10 min :slight_smile:

To nie wiem co ty masz za sprzet. Windows 10 nawet ok działa na pcetach z c2d i 2 gb ram :stuck_out_tongue: 7 na takim sprzecie tak zwinnie nie działa :smiley:

z przywracania systemu to najlepiej w ogóle nie korzystać i odinstalować te całe przywracanie daje wiecej problemów niż pożytku połowe plików przywróci połowa zostane w nowych wersjach i się robi niezły kipisz :smiley: lepiej jest albo zrobić obraz systemu wraz z aplikacjami :smiley:

Model: Lenovo G510

HDD: 1 TB

Intel Core i7 4702MQ 2.20Ghz @ 2.20 GHz 

Grafika AMD Radeon

RAM: 8 GB

System: Windows 10 Home (legalny)

Niestety, Windows 10 chodzi tragicznie! Wróciłem do 8.1 + Linux i jest o niebo lepiej! 

Z takim sprzętem zainstaluj sobie Windows XP. Spójrz na sprzęt twórcy tematu. On buduje sprzęt z najwyższej półki, wykorzystanie jego potencjału możliwe będzie tylko na Windows 10. Może jeszcze nie teraz, ale już niebawem. Po co miałby teraz instalować Windows 7 lub 8.1, by przenieść się i tak ostatecznie na Windows 10?

Kolego

Sterowniki to podstawa. Zatem sprawdź pod jaki system jakie wersje sterowników występują.  Sprawdź częstotliwość aktualizacji i potencjalny czas efektywnego wsparcia dla danego systemu.

Z takim sprzętem to ja osobiście brał bym Win 10 z tym ze Pro (większe możliwości konfiguracyjne).

Nie przesadzaj. Nie mam sprzętu na XP. To teraz pojechałeś po bandzie.

Model: Dell Latitude E7450

Intel Core i5 5300U (2,3GHz)

Grafika z APU

RAM 16GB

Dysk SSD Samsung PM871

System Windows 10 Pro x64

Niestety - Windows 10 działa świetnie.  Na 6 egzemplarzach które mamy firmie (w tym również egzemplarz którego właśnie używam)

Inne modele Dell (stacjonarne - w większości różne odmiany modeli Vostro)

od Intel Core i3 2340 do Core i5 2400 

Grafika APU

RAM 8 GB

Dyski SSD

System Windows 10 Pro x64

Niestety - Windows 10 działa świetnie. Na ponad 60 egzemplarzach.

Wszystkie przeszły aktualizacje z Windows 7 / 8 do Windows 10 a potem do Anniversary.

I o czym to świadczy ? Na pewno o tym, że nie mieliśmy ani razu problemu z aktualizacjami (choć oczywiście - jesteśmy na takie zdarzenie odpowiednio przygotowani).

Możecie się jeszcze wymieniać i przerzucać przykładami. Historia lubi się powtarzać, ale generalnie i tak większość zależy nie od sprzętu czy Microsoftu, lecz od osobnika który tkwi pomiędzy krzesłem a klawiaturą.

PS. Jedyny sprzęt z Windows 10 który sprawia mi od czasu do czasu problemy, to MSI AE2200 - no ale na nim mam wersję Insider …

Win7 jest stabilny. Gdy się dba, to potwierdzam - 6 pełnych lat chodzi z pierwszej instalacji. Po pierwszych ustawieniach nic cię nie zmienia, nawet czas uruchamiania. Raz na 3 miesiące traktuję go privazeren, a codziennie jetcleanem. W czerwcu ub. roku wyłączyłem mu aktualizacje, bo znam nachalność MS. Nadal sprawuje się OK i tak będę trzymał przez następne lata.

Nie znasz mnie, więc nie oceniaj. To, że u Ciebie coś działa, nie oznacza, że u kogoś innego. Mnie aktualizacje uwaliły Wi-Fi, to samo u moich paru znajomych. Przykładów też mogę mnożyć, ale po co? Ty już i tak wrzuciłeś mnie do worka z innymi. Nie przekonasz mnie. Komputer obsługuję od 20 lat i nie uważam się za laika, ale fanbojem Windowsa nie jestem. Niestety muszę go uruchamiać ze względu na pewne specyficzne, dedykowane aplikacje. Osobiście wolę Linuksa.

W którym miejscu jak KOGOKOLWIEK oceniam ? Kogo niby i do czego próbuję PRZEKONAĆ ? Proszę - wskaż mi. Nie będę ci tłumaczył,  co chciałem tym wpisem zaznaczyć, bo jak widać pomimo swojego doświadczenia z komputerami, masz nadal problemy z czytaniem ze zrozumieniem.