Wybór telefonu proszę o pomoc

Witam posiadam budżet 2 tyś na telefon poszukuję dobrego wydajnego smartfona do gier z dużą baterią zależy mi na płynności ładnym ekranem . Telefon będzie służył do grania ( mobile legends, pubg najlepiej na wysokich ustawieniach ) no i oglądania netflixa i yt . Stoje przed wyborem poco f3 8/256 lub Samsung Galaxy a52s 6/138 który będzie lepszy albo może jest jakiś lepszy smartfon ? Pozdrawiam

26 kwietnia premiera POCO F4, może warto zaczekać jaką cenę zaprezentują?

Czekać na modele z nowym Mediatekiem. 8100. Wydajność jak flagowy Snap, a prądu prawie 1/3 mniej, do tego chłodny i wygląda na bardzo dopracowany technologicznie.
Cena też konkurencyjna.

1 polubienie

POCO F3 mogę polecić. Miałem okazję go potestować pod kątem mobilnych gierek.
Jeżeli nie musi być na już to poczekaj na POCO F4, ma być oparty o Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), a więc bestia :stuck_out_tongue:

1 polubienie

i tak zrobię poczekam na poco f4 jeszcze 12 gb ram ma miec to już w ogóle szkoda że bateria 4500 albo to są nieoficjalne dane tylko zobaczymy poczekam :+1:

Pytanie czy ogarną farelkę.

Snap nie jest udany, Gorący i sporo prądu bierze, zanosi się na to, że w tym roku MTK poskłada konkurencję.

Praw fizyki nie oszukasz. Ze Snapem po okresie wsparcia producenta coś dalej zrobisz z alternetywnym firmware, a z MTK niekoniczenie. Do tego z doświadczenia odradzam połączenie jakości softu Xiaomi z procesorami MTK. Pod względem częstotliwości aktualizacji firmware MTK nadal przegrywa ze Snapem.

To czy się grzeje lub nie zależy dużo od konstrukcji chłodzenia smartfona. Często jest tak, że dwa urządzenia różnych producentów z tym samym SoC, a termika diametralnie różna. NIe od dziś wiadomo, że flagowe układy jest trudno utrzymać w ryzach przy maksymalnym obciążeniu.

Nie neguję, że MTK jest dobre. Jest ok, ale niestety w połączeniu z softem niektórych producentów nie jest tak różowo.

Poza tym nie rozumiem polityki blokowania flashowania przez MTK. Często trzeba używać hacków, aby podnieść smartfon z nieudaną aktualizacją softu.

W przypadku Snapa, szczególnie tych nowszych wystarczy test point, tryb EDL i po chwili mamy ponownie sprawny soft.

Po pierwsze, przez lata trochę się zmieniło i dzisiaj bez problemu masz dokumentację do nowych MTK.
Po drugie 8100 zjada termicznie KAŻDEGO snapa ostatnich lat.

To kwestia producenta telefonu, Xiaomi ze snapem też bez zdjęcia blokady nie wgrasz niczego.

Jak będą dostępne w Polsce jakieś telefony z tym prockiem, na pewno sobie kupie do testowania.
Jeszcze nie wiem co, może OnePlus Ace, może Realme, może Xiaomi, jeszcze nie wiem, ale coś na bank.

Ale jakiś LineageOS najwcześniej wgrasz 2 lata po zakupie by nie naprawiać w firmie.

Wgrasz tylko blokada jest realizowana w formie konieczności stworzenia test pointa, czyli zwarcia konkretnych pinów na płycie głównej. Wchodzisz w ten sposób w tryb EDL, spod którego jesteś w stanie wgrać ROM nawet jeżeli jest hard brick urządzenia. Do tego Qualcomm udostępnia narzędzia developerskie takie jak QPST/QFIL, co często ułatwia sprawę i to niezależnie od producenta smartfona.

W przypadku MTK to konieczność stosowania hacków np. „GitHub - MTK-bypass/exploits_collection” + najczęściej nulled DA lub zpathowane pliki auth, które wywołują przepełnienie bufora i pominięcie etapu weryfikacji, aby w ogóle móc flashować stockowy ROM, inaczej program SPFlash zgłasza błąd. Generalnie wolę Snapy jeżeli chodzi o robienie softu niż upierdliwe MTK.