Wybór telefonu

Witam!

Mam dylemat związany z tym że córka przechodzi do gimnazjum i potrzebuje ona nowego telefonu.

Zastanawiałem się na takimi telefonami:

• Samsung Omnia II

• Samsung Omnia HD

• HTC Legend

• HTC Hero

• iPhone 3GS 32gb

• Nokia 5230

Czy lepiej poczekać do premiery iPhone 4G?

Proszę też zauważyć że córka potrzebuje bardzo wyrazistego ekranu i możliwie jak największego ekranu, o jak największej przekątnej.

Córka będzie go używać przez cały czas i prawie wyłącznie do sms-owania.

Bardzo proszę o pomoc! :stuck_out_tongue:

Czy na pewno dziecko z gimnazjum będzie potrzebować któregoś z telefonów które wymieniłeś?

Moim zdaniem lepszym wyjściem byłby któryś z Samsungów z serii Corby.

Dokładnie, i co tam robi nokia 5230 ?

HTC, Iphony, i słaba dotykowa nokia jak coś to już 5800 pasuję czy n 97

Ale tak na serio to kup córeczce różowego corbiaka i będzie OK !

Jak na ten wiek nie ma co kupować tak drogich fonów :slight_smile:

Zgadzam się z przedmówcami, po co dziecku ferrari skoro ledwo umie jeździć na rowerze…

Jeszcze słówko o iPhonie: nie wiem jak to jest w tych nowszych ale w pierwszym iPhonie był taki mankament że cały czas łączył się on z netem i coś ściągał i pobierał (w tle, niezauważalnie dla użytkownika) a ludzie którzy rzucili się na no “cudo” wiecznie się dziwili że nie mają nic na koncie a ledwo co doładowali kartę…

W Ameryce nikomu to nie szkodzi bo tam nie płacą za połączenie z netem ale nie u nas.

Jak do SMS to poszukaj czegoś z klawiaturą sprzętową. Na pewno będzie lepiej się pisać niż na ekranowej.

Myślę, że dobry byłby tu np. używany G1 - pierwsza aukcja z brzegu: http://allegro.pl/item1082373244_htc_g1 … oznan.html

Fajny będzie też Raphael (HTC Touch Pro 1).

Wychodzę z założenia, że jak dawać to coś porządnego, a nie jakieś badziewia pokroju Corby (skoro mogłeś kupić jej takie telefony, to na te na pewno będzie cię stać). :slight_smile:

Nie polecam kupowania takich wpaśnych telefonów (szczególnie jeśli chodzi okres w gimnazjum), gdyż okazja czyni złodzieja i na telefon znajdzie się ‘chętny’. Jak już to jak powiedział areh samsunga corby albo coś w tej klasie. Na pewno zaoszczędzicie sobie nerwów w lataniu po policjach, bo ktoś ukradnie, a potem się nawet złotówki nie zobaczy. Przezorny zawsze ubezpieczony.

Proszę się nie pytać dlaczego tak negatywnie, ale wielokrotnie miałem takie sytuacje, najpierw ukradli mi iPhona potem HTC HD2 a teraz Nokię 5800. Obecnie jestem przy nokii 6300 i na tym poprzestanę.

Bez obrazy, ale nie trzeba być w gimnazjum, by znalazł się “chętny” na telefon. Poza tym wychodząc z takiego założenia to nigdy byśmy nic nie kupili, lub działali na 10-letnim złomie - bo nie ukradną. :stuck_out_tongue:

Zachwalacie tego Corby, a ja nie wiem jak na tym będzie się pisać szybko SMS (o to głównie chodzi autorowi) - mały ekranik + klawiatura ekranowa = męka.

Jeśli do smsowania to zdecydowanie nie dotykacz. Chyba, że ma dodatkową klawiaturę. Jak mniemam będzie pisać bardzo dużo, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem bedzie cos z tradycyjną klawiaturą, która szybciej i dokladniej reaguje na “polecenia”. Poza tym pisanie w zimie jest trudne na dotykaczu (ekran nie readguje jak trzeba bo musi miec odpowiednia temperature; przez rekawiczki tez nie bardzo). To tak już ze wspólnych spostrzeżeń znajomych którzy mieli dotykowe. No chyba że ma koniecznie być dotykowy… a Tu z klawiaturkami i dotykowym wyswietlaczem:

http://www.mgsm.pl/katalog/sonyericsson/aino/

http://www.mgsm.pl/katalog/sonyericsson/xperiax1/

Jeśli zdecydujesz się na niedotykowy telefon, to myślę, że jeszcze ciekawą opcją jest HTC Rose (S740) - wygląda jak zwykły telefon - ma klawiaturę numeryczną, ale po przesunięciu w bok przodu mamy pełną klawiaturę QWERTY.

UlrichLyoko , masz trochę racji ale kradną niemal wszystko. Niemniej nie ma sensu dawać dziecku wypasiony telefon.

Nicki , ja w ogóle odradzam te dotykowe bo są po prostu mało praktyczne, bawiłem się trochę Samsungiem Avila i w sumie to niezły telefon ale ten dotykowy ekran - na początku wydaje się super ale szybko zaczyna denerwować.

A skoro to ma być tel dla dziecka to wiadomo że dzieci lubią sobie pograć na tel, z dotykowym ekranem jest to niemal niemożliwe (pomijam gry napisane specjalnie dla dotykowych ekranów których prawe nie ma).

Słuchaj, wiem ,że dzieciaki są teraz ogarnięte ale jeśli ta córeczka, nie jest maniakiem komputerowym , to niepolecam nic z Windows Mobile, komórki z WM na pokładzie są jak komputer, zainstalujesz jakiś program nieodpowiedni a najzwyczajniej na świecie się całość posypie… wole niewidzieć miny osoby której skasowały się wszystkie smsy (ja tak mialem i to nie raz :frowning: ). Jeśli coś do pisania smsów do z rozsuwana klawiatura QWERTY lub jeśli koniecznie dotykowy to Iphone.

BTW, czy mógłbym mowić do ciebie Tato? gdyż też chętnie wymienie mojego HTC Wizzard na nowy… :stuck_out_tongue_winking_eye: :slight_smile:

Zgadzam się z przedmówcami iż będzie wielki problem jak telefon zostanie skradziony, niekoniecznie z winy córki. Polecam coś bardziej tańszego i równie wypasionego…

Co do samego sms-owania nie polecam SE z serii W… bo łamią się klawisze a samsungi (nie wszystkie) mają wg mnie skomplikowaną “obsługę” słownika t9 :roll:

Może jakaś nokia z rozsuwana klawiatura QWERTY ?? z własnego doświadczenia sms-om ( w dużych ilościach :lol: ) ekran dotykowy nie służy…

przecież to bogaty tatuś i chce by jego córka szpanowała najnowszym telefonem w nowej klasie :smiley: lol

ale ludzie maja zryte głowy, gosciu kup jej nokie 3310 i tez sie da pisać smsy! nawet ma węzyka do pogrania.

Może zamiast zwykłego Corby to Corby Pro ? http://www.samsung.com/pl/news/newsRead … 163&page=1

Polecam 5230, mam i nie narzekam

Też zastanawiałem się nad tym Samsungiem Corby nawet na początku go chciała, potem jej się już odechciało, jak to dzieci :slight_smile:

Myśle że jednak jakiś “wypasiony” telefon jej się należy, ma świetną średnią a ostatnio ukradli jej telefon z Plusa, Myślałem też nad HTC Rose i BlackBerry Storm.

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o HTC Legend i Hero.

Pozdrawiam!

Zrobisz jak uważasz ale nie sądzisz że skoro już raz ukradli to ryzyko że zdarzy się to ponownie naprawdę jest realne?

Nie wiem jaki telefon miała poprzednio (zakładam że jakiś dobry) ani gdzie jej go ukradli ale jeśli było to w szkole i kupisz jakiś wypasiony to najprawdopodobniej znów ukradną bo będą wiedzieli że ma “bogatego tatusia” i dobry tel.

Poprzednim razem miała Nokie 6300, teraz ona potrzebuje jakiś telefon dotykowy, nie musi być z dodatkową klawiaturą. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy można coś dokupić do telefonu aby wiedzieć, gdzie jest telefon z dużą dokładnością?

Pomyślałem, nad tym co powiedział scripter1 i pomyślałem nad innymi telefonami np.: Smasung Avila, Nokia 5230, Samsung Diva, Jet i Omnia.

Nad tymi HTC to jednak się rozmyśliłem bo maja większe gabaryty od innych telefonów.

Jeśli chodzi ci o możliwość namierzenia tel po kradzieży to niektóre Samsungi mają taką fajną funkcję Mobile Tracker która jak zostanie aktywowana zapamiętuję aktualnie włożoną kartę i w momencie włożenia innej telefon automatycznie wysyła sms na określony w ustawieniach nr z informacją że została włożona nieautoryzowana karta - od razu masz nr z którym ktoś próbował używać tego tel i można to zgłosić do operatora oraz na policję i już będą mieli jak ścigać złodzieja.

Oprócz tego chyba wszystkie Samsungi mają dodatkowe opcje zabezpieczeń jak “blokada sim” (to nie jest to samo co simlock zakładany przez operatora) i działa to w ten sposób że z karty która była w tel w momencie aktywowania funkcji można normalnie korzystać ale jak zostanie włożona inna karta to tel zażąda podania kodu blokady (działa podobnie jak Mobile Tracker ale Mobile Tracker jest chyba lepsze).

A jeśli chodzi o namierzanie tel jako takie to operatorzy oferują usługę typu “wiem gdzie jesteś” - możesz wtedy sprawdzić gdzie znajduje się dany nr tel (pod warunkiem że tel z tą kartą jest włączony), jedyne co jest konieczne to zgoda właściciela namierzanego nr tel na namierzanie go przez twój nr tel.

tego policja i tak nie uznaje - nie pytaj czemu bo nie wiem dlaczego nie uznaje ale przerabiala to ostatnio moja kolezanka której ukradli telefon… także tą funkcję można sobie ale przeciętnemu kowalskiemu i tak to nic nie powie. Nie mówiąc o tym że istnieje takie że można stworzyć klon karty SIM. Zresztą w serwisach za pomocą BOXa 15 minut roboty i mamy zrobiony Full Flash…

Blackberry bez BISa = telefon +smsy i bez BIS niestety tych telefonów nawet w połowie nie wykorzystasz…