Jako że zaczął się rok szkolny potrzebujesz dobrego oświetlenia do pokoju. Czy polecacie jakieś konkretne energooszczędne żarówki (do żyrandola - jeden ma białe klosze a drugi żółty klosz)?
W miarę tanie, z przyjemnym światłem i żeby szybko się nie zepsuły.
Nigdy nie wybierałem tego typu sprzętu a nie chciałabym przepłacic lub kupić bubla.
Jak dobrać sobie żarówkę LED:
W przypadku LED-ów przyjmuje się, że 1W poboru mocy równa się 10W światła, ale przelicznik ten będzie w miarę skuteczny tylko przy poborze mniejszym niż 5W. Powyżej wartość oddanej mocy szybko spada:
4 W – około 40W standardowej żarówki.
6W – LED będzie świecił jak standardowa żarówka 50W.
7W – najwyżej jak 60W.
8W – nie więcej niż 66W.
10W – zaświeci już tylko jak 70-watowa żarówka.
12W – zrówna się z 75W.
18W – zastąpi 100W.
Barwa światła:
Dla lepszej orientacji, możesz przyswoić sobie zakres temperatury barwowej od bardzo ciepłej do zimnej:
Do 2500 K – barwa bardzo ciepła
2500-3500 K – barwa ciepła (nieco zimniejsza od standardowej żarówki)
3500-4500 K – barwa neutralna (jak przy laboratoryjnej świetlówce)
4500-5000 K – barwa chłodna
5000-6500 K – barwa zimna i nieprzyjemna
Warto wiedzieć, że choć chłodniejsze światło może wydawać się niezbyt przyjemne, są sytuacje, w których sprawdzi się lepiej, niż cieplejsza konkurencja. Ciepłe światło poprawia nastrój, odpręża i uspokaja – jest więc idealnym rozwiązaniem do pomieszczeń, w których odpoczywasz. Ale w miejscu pracy, gdzie przydadzą się dodatkowe bodźce, maksymalne skupienie i koncentracja – na czoło peletonu wysuną się żarówki o barwie neutralnej i chłodnej. Z tych pierwszych (neutralnych) możesz też być zadowolony przy ogólnym oświetlaniu pomieszczeń.
Ale dodam jeszcze jedną, acz bardzo ważną rzecz przy oświetleniu ledowym.
Warto wybierać “żarówki” (tak, wiem… ), które już na samych ledach mają podniesioną częstotliwość lub są zasilane prądem stałym.
Wielu tanich producentów stosuje proste układy, gdzie diody LED mrugają z częstotliwością 100 Hz, a widziałem nawet LED-y mrugające z częstotliwością 50 Hz (na prostowniku jednopołówkowym) - to dopiero jest masakra.
Niestety tej informacji nie ma na opakowaniu, trzeba samemu sprawdzać.
Pamiętaj o tym żeby CRI było przynajmniej 80 a najlepiej 90. Kolory w takim świetle będą bardziej naturalne, a niestety najtańsze chińskie ledy mogą mieć CRI na bardzo niskim poziomie. Zazwyczaj takie żarówki trafiają na złom i do powtórnego przetworzenia ale w Chinach bywają po prostu sprzedane pod jakąś inną marką i tyle.