Wybór żarówki do pokoju

Jako że zaczął się rok szkolny potrzebujesz dobrego oświetlenia do pokoju. Czy polecacie jakieś konkretne energooszczędne żarówki (do żyrandola - jeden ma białe klosze a drugi żółty klosz)?

W miarę tanie, z przyjemnym światłem i żeby szybko się nie zepsuły.

Nigdy nie wybierałem tego typu sprzętu a nie chciałabym przepłacic lub kupić bubla.

Zastosuj żarówki ledowe, najlepiej o ciepłej barwie max do 3000 K. Moc wg Twoich potrzeb.

https://oswietlenie-ledowe.com.pl/wybor-barwy-swiatla-led/

Wybór żarówek duży, ja 2 lata temu wszystkie żarówki wymieniłem na ledowe. Zapomniałem co to wymiana żarówki…

https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/zarowki-i-swietlowki/zarowki-led.html

1 polubienie

Wydaje mi się że barwa neutralna będzie najlepsza.
A jakiegoś producenta polecasz?

Ja mam halogenowe i w łazience do pół roku wytrzymują. Potem konieczna wymiana, bo wygasłe.

To bez znaczenia.

Jak dobrać sobie żarówkę LED:
W przypadku LED-ów przyjmuje się, że 1W poboru mocy równa się 10W światła, ale przelicznik ten będzie w miarę skuteczny tylko przy poborze mniejszym niż 5W. Powyżej wartość oddanej mocy szybko spada:

• 4 W – około 40W standardowej żarówki.
  • 6W – LED będzie świecił jak standardowa żarówka 50W.
  • 7W – najwyżej jak 60W.
  • 8W – nie więcej niż 66W.
  • 10W – zaświeci już tylko jak 70-watowa żarówka.
  • 12W – zrówna się z 75W.
  • 18W – zastąpi 100W.

Barwa światła:
Dla lepszej orientacji, możesz przyswoić sobie zakres temperatury barwowej od bardzo ciepłej do zimnej:

• Do 2500 K – barwa bardzo ciepła
  • 2500-3500 K – barwa ciepła (nieco zimniejsza od standardowej żarówki)
  • 3500-4500 K – barwa neutralna (jak przy laboratoryjnej świetlówce)
  • 4500-5000 K – barwa chłodna
  • 5000-6500 K – barwa zimna i nieprzyjemna

Warto wiedzieć, że choć chłodniejsze światło może wydawać się niezbyt przyjemne, są sytuacje, w których sprawdzi się lepiej, niż cieplejsza konkurencja. Ciepłe światło poprawia nastrój, odpręża i uspokaja – jest więc idealnym rozwiązaniem do pomieszczeń, w których odpoczywasz. Ale w miejscu pracy, gdzie przydadzą się dodatkowe bodźce, maksymalne skupienie i koncentracja – na czoło peletonu wysuną się żarówki o barwie neutralnej i chłodnej. Z tych pierwszych (neutralnych) możesz też być zadowolony przy ogólnym oświetlaniu pomieszczeń.

2 polubienia

Nie, nie potrzebuję, mam.

Ale dodam jeszcze jedną, acz bardzo ważną rzecz przy oświetleniu ledowym.
Warto wybierać “żarówki” (tak, wiem… :wink: ), które już na samych ledach mają podniesioną częstotliwość lub są zasilane prądem stałym.
Wielu tanich producentów stosuje proste układy, gdzie diody LED mrugają z częstotliwością 100 Hz, a widziałem nawet LED-y mrugające z częstotliwością 50 Hz (na prostowniku jednopołówkowym) - to dopiero jest masakra.

Niestety tej informacji nie ma na opakowaniu, trzeba samemu sprawdzać.

Pamiętaj o tym żeby CRI było przynajmniej 80 a najlepiej 90. Kolory w takim świetle będą bardziej naturalne, a niestety najtańsze chińskie ledy mogą mieć CRI na bardzo niskim poziomie. Zazwyczaj takie żarówki trafiają na złom i do powtórnego przetworzenia ale w Chinach bywają po prostu sprzedane pod jakąś inną marką i tyle.

2 polubienia