Witam. Ostatnio zakupiłem grafikę: Radeon HD4850 do której trzeba podłączyć zasilacz ( złącze 6 pin ),a w moim starym “złomku” niestety go nie ma. Obecny zasilacz jest jakiejś słabej firmy, głośny itd, dlatego chce kupić nowy. dobrze by było gdyby był w miarę cichy bo irytujące jest brzęczenie zasilacza Mam na niego 200-220 zł.
Myślę, że do Twojej konfiguracji wystarczy http://allegro.pl/chieftec-gpa-500s8-500w-80plus-pfc-active-fv-gw-24-i2117551468.html i jeszcze zostanie na cukierki Twój komputer nie jest jakimś statkiem kosmicznym więc zadaj sobie pytanie czy warto inwestować 220zł w zasilacz? No chyba, że chcesz już mieć zasilacz na przyszłość to lepiej wtedy kupić coś o większej mocy za ta kwotę 220zł. Ja osobiście do tej konfiguracji na obecny czas polecam ten co podałem. Obecnie większość zasilaczy nawet i te szajskie są ciche. Montowane wentylatory 120mm robią swoje. Jeżeli jakiś buczy to jest źle użytkowany, brakuje mu mocy, przegrzewa się. Pozdrawiam
Nie stać mnie na zakup od razu dobrego kompa, wiec powoli wymieniam części Na procek + plyta główna to większy wydatek. Ale rozmyslam i to, dlatego chciałem dobry zasilacz, który posłużył by mi dłużej oraz byłby dobrym wyborem do ulepszonego PC‘a.
to myślę, że jeśli chce mieć ten zasilacz już na przyszłość to kup coś o większej mocy niż 450W. Np 550 lub 600. Może tego nie wykorzystasz ale zawsze lepiej mieć zapas niż niedobór. Lecz jeśli chodzi o większą moc to nie bardzo wiem co Ci polecić. Musiałbym trochę poszperać co jest obecnie w sprzedaży.
kamilq7042 , zasilacz który podałeś jest dobry, widzę że rewizja XXB9 więc nie powinien być ten okrojony. Może zainteresujesz się wersją 550W, mocna linia 12V daje dużo zapasu na podzespoły przyszłe, powinien spokojnie starczyć, ludzie zasilają nim nawet konfiguracje z i5-2500K + HD6950. Może mniej-więcej określ jakie masz plany na rozbudowę nie wiem, procesor który masz upatrzony i do którego chcesz dążyć, karta graficzna itp - łatwiej będzie ocenić.
t.luk , fakt, nie pomyślałem. Ale skoro na zamówieniu będzie XXB9, a przyjdzie X2B9 - chyba można złożyć jakąś reklamację, bo przecież to nie jest zgodne z zamówieniem. Ale to tylko moje przypuszczenia i domysły, nie znam się na łagodzeniu takich konfliktów.
Modecom ponoć nie jest zły, jednak po felernej serii Feel kompletnie nie ufam tej marce i osobiście bym nie kupił. Seasonic klepie zasiłki dla XFX, tylko ci wrzucają własne naklejki, wiatrak, kable, oploty - więc będzie OK.