Czy I5 6500 nie będzie w tym zestawie ograniczać karty graficznej? Czy może warto zaoszczędzić trochę na Płycie głównej i kupić jakąś I7? Czy zasilacz 530W będzie w stanie bezproblemowo napędzić ten zestaw? Czy warto zainwestować w 16GB Ram? I jakiego producenta GPU wybrać?
Z obudowy raczej nie chciałbym rezygnować na rzecz tańszej, głównie ze względu na złe wspomnienia z Zalmanem Z3. Bajerów typu dysk SSD średnio potrzebuję. Głośność takiego zestawu nie ma znaczenia, wygląd w zasadzie też więc spokojnie olałbym tą Z9 na rzecz innej jeśli pozwoliłoby to w tym budżecie znacząco poprawić wydajność.
Za porady i odpowiedzi na moje pytania z góry dziękuję.
Generalnie 16GB RAM może niekoniecznie jest potrzebne już tak od razu, ale z drugiej strony GTX 1070 to mocna karta i może sporo wymagać. Do tego dochodzi fakt, że 16GB mają korzystniejszy stosunek ceny do pojemności, przykładowo dopłacasz stówkę i masz 16GB zamiast 8GB.
Okazało się że mogę trochę zwiększyć budżet więc postanowiłem kupić zestaw GTX 1080 + I7 6700K. I mam takie pytanie mianowicie po pierwsze czy wejdzie to do Zalmana Z9? A po drugie jaki zasilacz kupić do takiego zestawu? Całość bez zasilacza i obudowy wyglądałaby mniej więcej tak:
Niestety ona odpada bo nie ma możliwości zamontowania napędu. Zna ktoś podobną tylko z tą możliwością? Cenowo najlepiejbyłoby gdyby była na tym samym pułapie 300zł.
Tylko ciężko znaleźć opinię czy to dobry zasilacz, do tego spotkałem się z paroma opiniami że 600W może nie starczyć przy delikatnym OC (na początek na prawdę delikatnym bo na razie kręcenia procesora i karty uczę się na starym komputerze).
Edit: Byłbym zapomniał która niereferencyjna 1080 jest najmocniejsza?
Nietypowy wybór płyty głównej, w takiej cenie poszedłbym już w Z170, najlepiej Asus Pro Gaming, będziesz mógł do niej z cashbacku odzyskać 190zł i za mniej niż 500zł mieć bardzo dobrą płytę do OC procsora i pamięci https://toptechcashback.com/pl/pl/pages/cpumb/qualifying