Wybudzanie z brakiem sygnału na karcie grafiki

Witam, moja grafika się nie budzi po uśpieniu, nie mam już pomysłó co to może być.
Uruchamianie systemu ok

Podplaczyles monitor poprawnie? Podłącz inny lub tv. System wstaje, bo słyszysz dźwięk, tak?

Tak system wstaje i reszta peryferii też bo się podświetla klawiatura czy mysz tylko monitor nie dostaje sygnału a monitor nowy i sprawdzony na drugim wejsciu, i normalnie działa odpala ale po wyłączeniu listwy a co ciekawe to przycisk reset nie działa…
Sprawdzałem bios na karcie czy płycie są aktualne.

Hmm, podłączasz poprzez HDMI, czy Display port?

Reset na monitorze, czy pc ci nie działa? Może płyta lub sam monitor. W uefi jest obraz? Podłącz np. Tv i zobacz, czy jest podobnie.

hdmi działa na dwóch gniazdach w monitorze.

Reset na pc nie działa po wybudzeniu i monitor a peryferia szaleją z podświetlaniem.

Chyba zamknę temat bo ustawiłem hibernację i wszystko śmiga. A nie mam czasu na taką zabawę

To mnie zastanawia.
To jest kompletny brak reakcji na naciskanie czy może coś reaguje ale powoduje to włączenia monitora itp ?

reset nie działa - tak jak normalnie słychać załączenia to tu nic. A monitor tylko po przetestowaniu przez bios działa i się wlącza a to w hibernacji tylko jest. Cwilowo załatane by nie brzęczał w nocy i praca zapisana :slight_smile:

Nie działa, brzęczenie? No to coś z monitorem lub transformator jakiś ci buczy / brzęczy…

żle się wyraziłem ale o wentylatory mi chodziło, jednak w nocy trochę uciążliwe

Co ty, ba noc kompa zostawiasz włączonego?

Co do tego niedziałającego monitora, ja bym optował, że to albo gpu, albo sam monitor lub w ostateczności płyta główna.

Sprawdź czy uspokoi się na trybie oszczędzania energii lub ubiciu ciężkich procesów (korzystających nadmiernie z GPU), gdy próbujesz iść spać.

No OK, mnożna tak, ale po co w ogóle ma komp chodzić całą noc i szumieć?

Zasadniczo są 3 przypadki kiedy fizyczny przycisk reset może nie zadziałać.

1. Uwalony Bios/Uefi.
  2. Uszkodzony VRM. Nie przywraca napięć przy wybudzeniu.
  3. Przetaktowany procek lub ram traci stabilność.

Ale dodam ciekawostkę :slight_smile:
Naciśnięcie fizycznego przycisku reset nie czyści pamięci RAM. Robi to dopiero system ale cały proces jest zbyt skomplikowany aby tu opisywać.

Przetestuj przycisk.
Za pomocą śrubokręta połącz styki przycisku resetowania na płycie głównej. Jeśli komputer zostanie zresetowany, sam przycisk może być uszkodzony.

@Wredzia dziękuję za podpowiedź z tym VRM i tu bym obstawiał problem po zachowaniu kompa.
@Yakii napisałem to jako jeden z problemów przy przywracaniu systemu bo normalnie działa.

Zdecyduj sie.

To dwie różne rzeczy.

A przy okazji, kiedy coś opisujesz to po pierwsze.
Opisz sprzęt .
Opisz system.

A na dzień dobry

Sprawdź czy jakieś LiveCD Linuxa ma ten sam problem.

A czemu na dzień dobry?

Bo być może to odpowie czy problemem jest system czy sprzęt.

Sorry ale to co napisałes, jest w sam raz dla jasnowidzów