Wycena komputera stacjonarnego

Witam.
Jako, że jestem niezorientowany w cenach sprzętu używanego to chciałbym się dowiedzieć ile wart jest mój 2 letni PC. Nie był jakoś katowany, nadmiernie obciążany itd.
Podzespoły:
Procesor: Intel Core i3-4170 3.7GHz
Płyta główna: ASRock B85M Pro3
Zasilacz: Corsair VS450
Ram: jak dobrze pamiętam to GoodRamu 2x 4GB DDR3
Napęd: Asus 24F1MT
Do tego karta sieciowa zewnętrzna TP-LINK TL-WN722N
Wszystko w obudowie Gladiusa która kosztowała około 200zł, modelu dokładnie nie pamiętam

Jeżeli mogę prosić o jakąś orientacyjną wycenę tych częsci jako całości, bo tak pojedynczo pozbywać się raczej nie mam zamiaru to byłbym mega wdzięczny
Pozdrawiam

Pincet za to weźmiesz, na wincyj nie licz.
Chociaż tak sobie myślę że bez GPU i systemu to raczej frajer z tyle się nie znajdzie…

Ja tam naliczyłem jakieś 1000-1300 zł zależnie, jak skutecznie ogłoszenie napiszesz :smiley:

Za tyle masz i5, nowy, legalny system, SSD i gwarancję na komputer markowy a nie składaka…
Powyższy składak nie jest wart więcej jak 5 stówek.

Za 1000 zł to można złożyć coś nowego z g4560 i ddr4 więc tyle wart z pewnością nie jest.

Za 700 zł są zbliżone wydajnościowo poleasingowce z gorszymi możliwościami rozbudowa, ale z dyskiem 500 GB, Windowsem sprzedawana z paragonem/fakturą i 12 miesięczną gwarancją sklepową. Komputer autora wątku będzie więc pewnie delikatnie tańszy w granicach 600zł.

Dolicz system do poleasingów i masz 5 stów.

Bym się nie zgodził, jeżeli chodzi o desktopy/SF/USF prawda.
Jest jednak w ofercie wiele kompów w normalnej budzie które nie ustępują a wręcz są lepsze od składaków.

Pozostanę przy tym że jak ktoś da za tego składaka niepewnej jakości, bez gwarancji, dysku i systemu 5 stówek to nie będą to dobrze wydane pieniądze.

Możliwości rozbudowy poleasingowce również te w obudowach tower, mają słabsze głównie z powodu zasilaczy o małej mocy, GPU tych z większym zapotrzebowaniem na energię jak GTX1060, RX570, czy starszych GTX 970, GTX 770, RX470 się do nich nie zamontuje. Do tego zwykle mają miejsce tylko na 2 dyski (z czego trzeba dokupić osobno sanki dla drugiego dysku).

Zasilacze tylko biurowe mają słabe, procesory zresztą też, montowanie mocnej grafiki do i3 mija się z celem, chcąc czegoś mocniejszego wybierasz stację roboczą a tam zasilacze zazwyczaj rzadko miewają mniej jak 500W, i5,i7 lub Xeona lub kilka pod maską…

Nie spotkałem się też aby komp nie miał sanek w komplecie, oczywiście znając realia kiepscy sprzedawcy wyciągają je aby pogonić oddzielnie…

OT się za bardzo robi, zwykle w biurowcach sanek jest tylko tyle ile zamontowanych dysków, choć miejsca na dyski jest więcej (widać to nawet na fotkach della 390). Procki w biurowcach to również mogą być i7, więc nie takie słabe, a zasilacze i tak zostają w nich słabe, a stacje robocze to już trochę inna para kaloszy i cenny też inne (względem używanych składaków).A do i3 niektórzy mogą widzieć sens w zamontowaniu prądożernego i starego GPU (choć sam nie popieram takich zakupów).

Niby można ale CPU ograniczy GPU, chyba że to jakiś staroć będzie ale to tym bardziej nie ma sensu.

Finalnie i kończąc OT możemy wycenić tego składaka na nie więcej jak 5 stówek choć sądzę że to i tak szczodra oferta.

Okej, mniej więcej wiem na czym stoję z tym kumputerkiem teraz.
Dzięki wielkie wszystkim!