Pytanie czy to Twój komputer obecny czy też nowa maszyna, którą chcesz kupić ? Odnośnie wydajności to spokojnie pograsz we wszystko co nowe. Ceny podzespołów możesz śmiało sam sprawdzić na aukcjach.
Obecny. Zastanawiam się nad sprzedażą tego i ewentualnie zakupu nowego mocniejszego kompa na Ryzenie i DDR4. Stąd potrzebuję mniej więcej ceny jaką mogę zgarnąć za całość - cena poszczególnych komponentów jest bardzo zróżnicowana a także informacji na temat kompatybilności z najnowszymi produkcjami - bo może wymiana komputera na nowy nie ma sensu? Jak Ty to widzisz?
Jestem w stanie dołożyć do 1500 max. Ale ile za ten mogę zgarnąć, wtedy będziemy mogli wiedzieć na jakim budżecie w tym momencie operujemy? Czy ma sens wymiana tego? Co ona może dać? Jak w tej chwili stoi to z grami (nie jestem w grach tak obeznany)?
Karty graficznej w takim razie nie opłaca się wymieniać, reszta:
zasilacz - 180
cpu - 220
cooler - 80
mobo - 200
RAM - 450
SSD - 360
HDD - 120
NIC - 25
DVD - 40
Panowie, tak szczerze Waszym zdaniem jest opłacalna sprzedaż tego, dorzucenie wyżej wymienionej kwoty i wjazd na Ryzena z DDR4? Jak wydajnościowo stoi obecny sprzęt? Czy różnica będzie duża?
Niektóre ceny mocno optymistyczne. Kupującego nie obchodzi czy coś jest krótko używane czy długo tylko czy było używane. Jak byś sprzedał w takiej kwocie to duży plus na Twoją korzyść. Obawiam się, że może być to trudne ale oczywiście trzymam kciuki i życzę powodzenia. Tak na marginesie to ja bym jeszcze tego sprzętu nie zmieniał bo to nadal mocna maszyna.
Też tak sądzę, ale złożyłem propozycję zgodnie z tematem i możliwościami.
Nawet jak za zestaw by zarobił 200zł mniej, to różnicy dużej nie będzie w zestawie, po prostu zmiana chłodzenia na powietrzne.
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, wierzę że dwie osoby nie mylą się, tym bardziej ze moja wiedza w zakresie gier nie jest na tyle dobra. A idąc za ciosem, jakie widzicie możliwości rozbudowy dla obecnego zestawu komputerowego?
W tym przypadku już bym raczej nie inwestował, poprostu odłożyć jeszcze dodatkowe 1k i wtedy zmienić ewentualnie na cos naprawdę mocnego jeśli Ci nie wystarcza obecny zestaw.
Grafa nie będzie dorównywać procesorowi (który jest średnio opłacalny, lepiej ryzen 7 2700 i przekręcić go), poza tym GTX 1060 w SLI nie jest obsługiwany prawdopodobnie przez żadną grę.
Olej SLI szkoda pieniędzy. Poczekaj jeszcze ze zmianą sprzętu. Baw się tym co masz bo masz fajny sprzęt i w zupełności da sobie radę nawet z nowymi tytułami.