Wycena PC

Cześć, mógłby mi ktoś wycenić podzespoły, gdyż jest duża rozbieżność między ich cenami. Chciałbym już sprzedać mój drugi PC i wymienić na coś lepszego, gdyż chciałbym go użyć do renderingu. Komputer w ogóle nie był katowany grami, podzespoły czyszczone co 2 tygodnie.
GPU: G1 GAMING GTX 970
CPU: i5-4670
MOBO: Z87-G43
RAM: 8 GB -1333Mhz 2x4
Było by miło gdyby każdy z podzespołów był wyceniony osobno, dzięki.

Moim zdaniem nie jakoś mocno specjalistycznym to:
karta- 500zł jeśli chcesz szubko sprzedać to 450
Procek 400zł
Mobo- nie podejmę się ale niezbyt dużo
Ramy- 100zł
Razem pewnie koło 1100 za cały zestaw.

Niestety to ,że ich nie katowałeś nie ma wpływu na cenę bo nie udowodnisz tego a na dobre oczy nikt nie kupuje. Nie sprzedajesz też całego kompa a tylko podstawowe części do niego setup jest mocny ale dużo osób wymienia sprzęt na nowszy i sporo go jest. Jest większa podaż od popytu i stąd tak mała cena.

Mógłbyś mi sprawdzić to płytę, właśnie nad nią się najbardziej zastanawiam. Ceny na Internecie mam wrażenie jakby były zawyżone, taka Asus Z170 ProGaming moge kupić już za 300 a ta Z87-G43 chodzi po 280zł.

Cena tej płyty na początku wynosił 370zł biorąc pod uwagę wiek płyty i to ,że jest pod ddr3 które poszło w zapomnienie ja osobiście nie dałbym więcej niż 100-120 zł. Na twoim miejscu wystawiłbym za 150 i schodził ,aż się sprzeda ale mi 150 wydaj się sporo za dużo.

Ale wszędzie, na ebay-u, na allegro jest powyżej 250zł.

Nie wiem musiałby się ktoś inny wypowiedzieć ja osobiście nie mam pojęcia czemu ludzie ją po tyle wystawiają i kto skłonny byłby ją kupić.

Ale wszystkie płyty pod 1150 są w podobnej cenie, jedynie mobasy biurowe są tańsze albo jakieś kastraty z 3 fazową sekcją.

Może i racja dlatego nie chciałem jej wyceniać ale dla mnie 150 to byłby totalny max, ale mogę się mylić.

GPU 450
CPU 350
MOBO 300
RAM 100-120 zł
Wszystko w realnych cenach, żeby nie modlić się o sprzedaż.

A karta taka tania bo? Jeszcze do niedawna ludzie kupowali ją za około 650-700.

Wyszły nowe karty więc ludzie serię 1000 zaczęli sprzedawać.

Zdecydowanie bardzie opłaca się kupić w tej chwili 1060 i dlatego cena spadła.

No, ale przecież ten GTX 970 nadal ma bardzo dobrą wydajność do 1080p, może i powoli zaczyna umierać, ale nadal trzyma te 30-40 klatek w Metro Exodus a gra jest bardzo wymagająca, ludzie nadal kupują te karty za około 560 zł, 8 osób kupiła na pewnej aukcji. Ja mam G1 Gaming także powinna dodatkowo trochę droższa. Nawet gtx 750 Ti chodzą po około 250 zł, także dopłata tylko 200zł wydajnościowo to jest niebo a ziemia.

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-970-vs-Nvidia-GTX-1060-6GB/2577vs3639

A cenowo nie ma dużej różnicy.

570 zł, to rozsądna cena? Karta wygląda praktycznie jak nowa. Mało użytkowana, wiem, że tego nie udowodnię, ale warto spróbować + 1 miesiąc gwarancji rozruchowej.

Spróbować zawsze można ja bym nie kupił ale może ktoś się skusi jak masz czas to na spokojnie sobie wystaw.

za 570 bym kupił RX 570 8GB zamiast GTX 970 z 3,5GB i 99% osób też tak zrobi.

Za 450 to razem z “kładem” byśmy się pochylili nad tą propozycją :slight_smile: