Wycena zestawu komputerowego

Witam, kilkanaście dni temu zakupiłem nowy komputer.

Co idzie za kupnem nowego komputera ? Sprzedaż starego i tutaj potrzebuję Waszej pomocy.

Mój stary komputer składał się z następujących części:

-Zasilacz XFX XXX Edition Pro 650W (P1-650X-XXB9)

-Obudowa SilentiumPC Gladius X60 Pure Black (SPC095)

-Procesor Intel 3.4GHz, 6 MB, BOX (BX80646I54670K)

-Napęd LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA (bez softu) GH24NSB0RBBB

-Dysk Western Digital Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III (WD10EZEX)

-Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (Z97 PRO4)

-Pamięć Ballistix Ballistix Sport, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL9 (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

-Chłodzenie CPU Thermalright HR-02

-Pamięć G.Skill RipjawsX, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL9 (F3-12800CL9D-8GBXL)

-Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming 8GB GDDR5 (GV-N1070G1 GAMING-8GD)

Z tego zestawu karta graficzna została zakupiona 20.02.2019r więc wciąż jest na 36 miesięcznej gwarancji, która zakończy się 20.02.2022r

Odnośnie napędu 6 lat temu to jeszcze się przydawało :smiley:

Ile mógłbym dostać za taki zestaw. z komputerem nigdy nie było problemów, procesor nie był podkręcony ani skalpowany.

Relatywnie stary, cieżko będzie sprzedać sensownie, podziękuj AMD.

Obudowę, zasilacz i dysk szybciej pchniesz osobno. Pewnie ze 300, może 400 wpadnie.

Za mobo może drugie tyle.

Karta pewnie w okolicach 900-1000 licz.

Łącznie wiec ze 2K, ale w jednym kawałku będzie ciężko, najdłuzej beziesz sie pewnie bujał z prockiem. Jak ktoś robi upgrade to i7 tylko ma sens…

Karta najwięcej warta . za całość relatywnie koło 1500 zł

Ten procesor wcale nie jest jeszcze taki najgorszy. To byłaby wydajność w okolicach 1/2 Ryzena 5 lub 3/4 Ryzena 5 z gamingowego laptopa.
Do codziennych zastosowań powinno śmigać, nieco gorzej w obróbce filmów 4K w h.265.

Podejrzewam, że są zajęte tylko 2 z 4 złączy pamięci. Więc jeśli dołożyć kolejne 8GB by było 16 (w razie potrzeby płyta obsłuży do 32GB) i dysk SSD, to taki komputer swobodnie wystarczyłby przez kolejne 5…10 lat. A zawsze można poszukać jakiegoś używanego Xeona (chyba niektóre płyta obsługuje, zawsze trzeba się upewnić na liście zgodności ze strony producenta płyty).

Nie wiem czy miał SSD i został zdemontowany, czy chodził tylko na HDD, jeśli faktycznie miał tylko HDD to tutaj było wąskie gardło, a nie w reszcie podzespołów.

No i ta obudowa, ale to kwestia gustu.

4/4 sloty RAM zajete wiec jest 16gb :slight_smile: SSD byl lecz zostawiłem sobie do nowego kompa :slight_smile: Obudowa faktycznie nie najlepsza no ale coz zrobic :slight_smile:

Tam jest 1070, taka karta jednak ma nieco wyższy pułap. :wink: Nie mówię, że zły, mówię tylko na biurowy za drogi, do i7 słaby. :wink:

Patrząc na bebeszki “starego” komputera, tak z czystej ciekawości zapytam: Do czego ten nowy będzie używany (jeśli to nie tajemnica oczywiście)?

Głównie do grania może streamów :slight_smile: a skąd takie pytanie jeśli można :slight_smile:

Nie, nie, nie - ja go nie kupię! :joy:
Ale tak generalnie fajny konfig. Dla mnie/moich potrzeb wystarczający. :wink:
Pytam, bo chwilowo mam czas

Domyśliłem się że nie chcesz kupić :smiley: tylko myślałem że coś z nim nie tak

Dla mnie jest w pytkę :slightly_smiling_face: Jak nie znajdziesz kupca mogę ten majdan przygarnąć :rofl: