Z kodu rejestrującego “mysql_close($link_id);” dajemy na koniec skryptu, żeby wtedy zamknął połączenie.
Przykładowy uzytkownicy.php (bez polskich znaków) - wypisuje nr użytkownika i login.
$link_id = mysql_connect("sql1.unl.pl", "xxxx", "xxxx");
mysql_select_db("test");
$wynik = mysql_query("SELECT usernumber,username FROM `user`");
while( $rekord = mysql_fetch_assoc($wynik) ){
echo $rekord['usernumber'].': '.$rekord['username'].'
';
}
mysql_close($link_id);
Do czeko ma to służyć?
Oczywiście można dawać zapytania MySQLowe. Musi być oczywiście bez funkcji i zmiennych PHP. Np z “mysql_query(“zapytanie bez zmiennych php”)” w phpMyAdmin wstawiasz zapytanie bez zmiennych php.
PS. możliwe że są błędy w moim kodzie, to musisz sam sprawdzić.
Będzie to miało na celu przypisanie użytkownikowi unikalnego identyfikatora a nie żeby on sam sobie wybierał.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy nie lepiej użyć id z auto_increment?
Odstawmy to na drugi plan ponieważ nie mam mam pewności czy formularz rejestruje nowego użytkownika.
Może mi go ktoś sprawdzić?Jeśli wpisane dane dodaje do bazy to czy można je w jakiś sposób podejrzeć? Wtedy będę spokojny.
Jakimś phpmyadminem
Zajrzałem do działu tabel i nie mam tam takiej wzmianki.A ten kod jest prawidłowy?
CREATE TABLE user (
-> usernumber MEDIUMINT(10) DEFAULT '0' NOT NULL AUTO_INCREMENT,
-> username VARCHAR(30) NOT NULL,
-> userid VARCHAR(10) BINARY NOT NULL,
-> userpassword VARCHAR(15) BINARY NOT NULL,
-> PRIMARY KEY (userid),
-> UNIQUE usernumber (userbnumber)
-> );
Aby stworzyć tabele trzeba jeszcze coś zrobić prócz wklejenia tego?Wystarczy odpowiedź tak/nie.
CREATE TABLE user (
usernumber MEDIUMINT(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
username VARCHAR(30) NOT NULL,
userid VARCHAR(10) BINARY NOT NULL,
userpassword VARCHAR(15) BINARY NOT NULL,
PRIMARY KEY (userid),
UNIQUE usernumber (usernumber)
)
To wklejasz do phpMyAdmina i powinna pojawić się nowa tabela. A jak sprawdzić czy aktalizacja jest ok? To co niżej powinno sie albo wykonać albo wywalić błąd.
$pytanie = "INSERT ..... ";
mysql_query($pytanie) or die(mysql_error().'
'.$pytanie);
Dobrze tabela została utworzona ale prawdopodobnie formularz nie rejestruje nowych użytkowników.Ja nie jestem na takim poziomie umiejętności aby go sprawdzić dlatego zwracam się z prośbą do was.Dziękuje.
Można przerobić żeby działał… ale… ten kod ma być na jakiejś ogólnodostępnej stronie? Bo jest podatny np. na SQL Injection… Lepiej napisać ładnie, od nowa.
No raczej tak.
Nie wiem czy mnie stać.