Wyciszenie PC - dodatkowe wentylatory?

Cześć.

Mój PC przy obciążeniu w grach jest dość głośny, jak najłatwiej go wyciszyć? Czy dodanie dodatkowych wentylatorów do obudowy cos pomoże? I ile mógłby ich podpiąć do płyty głównej?

Obudowa SilentiumPC SG1 TG z dwoma wentylatorami 120mm (tył i przód)
Płyta główna MSI B450 Gaming Plus Max
Procesor Ryzen 5 3600 + chłodzenie SilentiumPC Fortis 3
Grafika Gigabyte Radeon RX5700 XT

Z góry dzięki za odpowiedzi :slight_smile:

1 polubienie

Jedyne co da prawdziwy efekt to zabawa krzywą wszystkich wentylatorów. Jak chcesz wiedzieć jak to kieruj sie na YT.

Kontrole w zatokę 5,25".

U córki był z tym problem, dwa x 120mm na chłodnicy + pompa + 3x120mm góra i tył.
Zaszadziłem jej Lapmptrona, ustawiłem wszystko na minimum i nie słychać bestii a temperatury trzyma wzorowe.

Średnio widzę montaż kontrolera wentylatorów w zatoce 5,25, której SG1 TG nie posiada.

Tak jak @panicagaming pisze - krzywe wentylatorów w BIOS działają cuda. O ile oczywiście wentylatory podpięte są do płyty głównej.

Do płyty głównej możesz podpiąć maksymalnie 4 wentylatory.

Nie doczytałem jaka buda, są też kontrolery w śledziu lub do postawienia wewnątrz za szybką sterowane pilocikiem.

Ustal co hałasuje. Czy wentylatory z obudowy, czy ten z procesora, czy ten z karty graficznej, czy wreszcie ten z zasilacza. Wtedy możesz się zastanawiać co robić. Zakup dodatkowych wentylatorów niekoniecznie musi pomóc, a może zaszkodzić.

… jeżeli hałąsuje w czasie gry, to raczej wiele nie zdziałasz. Ponad 200W trzeba jakoś wychłodzić. :wink:

Jak grafika za głośna,to można obniżyć napięcia.

A ta obudowa ma przycisk do wentylatorów?