chcialbym sie dowiedziec czym najlepiej wyciszyc wiatrak mojej karty graficznej
nie wiem zmiejszyc obroty czy cos bo taj huczy ze dramat
chcialbym sie dowiedziec czym najlepiej wyciszyc wiatrak mojej karty graficznej
nie wiem zmiejszyc obroty czy cos bo taj huczy ze dramat
Wejdź w ustawienia grafy i tam masz regulacje wiatraka i ustaw na Auto. Podaj jeszcze temperaturę tak jak napisał cosik_ktosik.
siega kolo 68 stopni
a nie moge zmienic tego w ustawieniach
instalowalem ze strony nwidi najnowsze sterowniki do seri 6xx
Ja bym nie zmniejszał (pod obciążeniem temperatura wzrośnie), najpierw popraw wentylację w obudowie, a wiatrak sam zwolni (jak jest na auto). Domontuj dodatkowe witraki do obudowy, uprzątnij kable, wyczyść z kurzu.
no ale czy jest sens do mojego kompa??
posiadam pentium 4 lgga 775 2.66 ghz
zasilacz 300w modecom feel
i stara obudowe jeszcze sprzed mojego kompa sprzed lat (duron 600, potem celek 800 a potem tualatin 1200)
nie wiem co z tymi sterownikami bo nigdzie nie moge znalesc tego ustwienia wiatraka , wogole to chyba bylo w VDO tools o ile sie nie myle a ja tego nie mam
Moja rada, zmień jak najszybciej zasilacz. Duże wahania napięć oraz za duże ich wartości też może wpłynąć na podniesienie temperatur. A nawet jak nie wpływa, to ten zasilacz jest zbyt niebezpieczny i słaby dla Twojego komputera.
Dodatkowy wiatrak, w dobrym miejscu, zawsze się przyda.
hmn modecom nie jest taki zly chyba znowu
mam jak mowie stara obudowe malo miejsca kable sie troche cisna
ale z tego co wiem to temp 70 stopni na karte to nie jest wcale duzo wiec wina raczej tkwi w chlodzeniu karty
nie wiem czy jest sens kupowac wiatrak do obudowy (mam plyte GA-8S649Mf ) i nie wiem czy moge podpiac do niej tez zasilacz
plyta jakas z fujitsu -simens…
przy okazji zapytam czy moge cos zainstalowac do tej plyty ?? jakies sterowniki do chipsetu czy cos?? mam sis 649
Modecom Feel jest tragiczny, dobry jest Modecom MC.
Ta płyta ma zwykłe zasilanie ATX 24 pinowe+dodatkowe 4 pinowe.
70 nie jest dużo, ale co się dzieje w stresie?
Wiatrak możesz podpiąć bezpośrednio do zasilacza, poprzez wtyczkę molex (taka, jak od dysków twardych, napędów CD/DVD).
wie pan cos wiecej o mojej plycie gl??
a wracajac do watku to oplaca mi sie kupic do tej karty jakies pasywe chlodzenie??? albo dobre nie pasywne??