Pracuje na DraftSight na podkładach mapowych(branża instalacyjna), do moich celów program w zupełności wystarcza.
Obecnie działam na laptopie Lenovo Z70(Matryca IPS FullHD, I5 5200u, 8GB RAM 1600Mhz, Dysk SSHD, Win 10, GeForce GT840m + Intel HD 5500). Pytanie, czym jest spowodowane lekkie przycinanie się podczas przybliżania i oddalania modelu, przesuwania, przesuwania rzutni. Jest to coś w stylu spadku wydajności w grze(równomierne klatkowanie). Praca jest jak najbardziej możliwa i dość wygodna ale w tej jednej kwestii nie jest idealnie. Im mniejszy podkład tym lepiej. Miałem okazję sprawdzić na stacjonarnym i5 4460 3,2GHz, 8GB RAM, GTX960, Monitor Full HD i jest idealnie, żadnych przycięć ruch płynny jak film w kinie. Zmieniałem ustawienia tak żeby DraftSight korzystał z GeForce ale nic to nie pomogło. Procesor na laptopie w momencie przesuwania rysunku wykorzystywany jest równo w 50proc nieważne czy przesuwam dużą(5kmx2km) czy małą mapę, na stacjonarnym w około 30proc.
Czy są jeszcze jakieś ustawienia które można by zmienić?
Osobiście obstawiam wolny niskonapięciowy procesor ale jestem ciekawy waszego zdania bo będę się przymierzał do wymiany laptopa + zakup jakiegoś fajnego monitora do niego, a patrząc na specyfikacje obecnie laptopy nie gamingowe oraz z IPS Full HD to głównie niskonapięciowce, ewentualnie proszę o wskazanie na jakie parametry zwracać uwagę przy wyborze laptopa.