Witam, piszę w sprawie że mam problem z komputerem, od jakiegoś czasu używając go nieważne czy do gier czy do przeglądania internetu, co jakiś czas spada wydajnosc i mam tzw pokaz slajdów na ekranie, temperatury są w normie, ostatnio zmieniłem paste w karcie graficznej i to pomogło ale na jakiś czas, wszystkie dyski w porządku i jedyne co mogę zauważyć to jest ciągle 100% na procesorze i proces przerwania systemowe, byłbym wdzięczny pomocą
Moje specyfikacje:
Zasilacz be quiet pu power 10 400W
Procesor AMD fx4100
Grafika gtx660
Dysk ssd
Najpierw oczyść system ze śmieci, przeskanuj kompa pod kątem wirusów (koparek kryptowalut?) a jak nic nie znajdziesz to zastanów się nad zmianą sprzętu na coś nowszego.
Pokaż zrzut ekranu z menadżera zadań, na którym widoczna będzie zakładka z obciążeniem CPU i lista będzie posegregowana od największego obciążenia CPU do najmniejszego. Jeżeli to nie jakaś koparka to obstawiam jakiś mechanizm aktualizacji albo Windows Update, albo np. Microsoft Store coś instaluje/aktualizuje. Przy procesorze który posiadasz takie operacje będą mocno odczuwalne.
wyłączenie przegladarki takze nie dziala bo spadki dalej sie pojawiajają
Jaka wydajność? FX 4100 ma wydajność celerona N4020 a Ryzen 1200 zjada go na śniadanie.
Pomijając fakt, że może masz zawalony system, to jest to po prostu bardzo mało wydajny CPU, a do tego jeden z najbardziej nieudanych w dziejach. Zainstaluj sobie na tym jakiegoś Linuxa i do internetu i starszych gier ujdzie. Systemy nowsze od 7 na takim sprzęcie działają ślamazarnie.
Potwierdzam, tutaj widać że procesor dociąża głównie przeglądarka internetowa. Niestety wydajność tego CPU w dzisiejszych czasach może już nie być wystarczająca do komfortowego korzystania z komputera. Poza tym jak napisał @wasabi1084 - ta rodzina procesorów nawet w czasach swojej świetności nie była zbyt udana, była to jedna z większych wpadek i niewypałów AMD. Jeżeli chcesz ciąć koszty to poszukaj używanego Ryzena 5 2600 lub 3600, używanej płyty na chipsecie B450 oraz używanych pamięci DDR4 2x8GB. Taki zestaw można złapać niewielkim kosztem, a będzie znacznie wydajniej.
myslalem nad kupieniem fx 8150 czy jest to dobry wybor?
Lepiej wydaj na lody, albo piwo. Szkoda czasu na zmianę CPU. Najszybsze co tam wsadzisz, będzie ledwo nadawało się do przeglądania internetu pod Mintem, a na Windows 10, będzie koszmarnie powolne. Na dodatek z każdym kolejnym miesiącem będziesz to bardziej odczuwał.
Kup albo Intela tak od 7 generacji w górę, albo Ryzena tak od 2600 w górę. Za taki zestaw zapłacisz niewiele, a pozwoli na w miarę komfortowe korzystanie przez kilka lat do internetu. A jak dodasz jeszcze 1050Ti albo 1060 to i w gry starsze pykniesz.