Wydzielenie osobnej partycji /boot/ dla kilku systemów

Cześć, mam obecnie zainstalowane XUbuntu, Windowsa i Archa, ostatni był zainstalowany Arch i to jego GRUB (v. 1) obsługiwał bootowanie, ale robiłem format Windowsa i musiałem odzyskać Gruba zrobiłem to z poziomu Xubuntu ale na liście wpisów mam jakby dwie Windy jedna z nowego Gruba 2 i druga z tego Archowego. Ponadto Arch nie wstaje twierdząc, że “/sbin/init doeasn’t exist”. Chciałbym uporządkować sytuację tworząc partycję boot, na nią walnąć GRUBA (chyba jedynkę bo łatwiej się wpisy konfiguruje) i to bez reinstalacji systemów, oraz ze skasowaniem GRUBów na partycjach z systemami. Niestety nie mam wiedzy jak się za to zabrać.

Dodam że na dysku mam podzielony tak:

----->Windows - partycja logiczna

----->Linuksy - partycja Extended

----->----->Ubuntu /root

----->----->Ubuntu /home

----->----->Arch /root

----->----->Arch /home

----->----->SWAP

Logiczna czy podstawowa? Wydziel partycję na /boot, skopiuj na tę partycję zawartości katagogów /boot z obu partycji i w fstab podmontuj na obu systemach nową partycję w katalogu /boot, zainstaluj dowolny bootloader. Ze swojej strony polecam Grub2, wsparcie dla nowych systemów, możliwość uruchamiania systmów z obrazu ISO. Grub2 wydaje się nie do ogarnięcia, ale w rzeczywistości, to w wersji 2 konfiguracja Gruba jest bardziej uporządkowana, tak naprawdę przejście z Grub na Grub2 to kwestia zmiany przyzwyczajenia.

Pozdrawiam!