Posty wydzielone z dyskusji:
To legalne?
A co w tym ma być nielegalnego?
Acha czyli kupując w sklepie to te 400-500 zł w zalezności od wersji Windowsa to za licencje od zawsze?
Ciągle nie doczekałem się na odpowiedź z Twojej strony, ale dzięki za podbijanie tematu.
"Czy Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer lub przypisać je do innego użytkownika? Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie[…] Aby dokonać takiego przeniesienia, Licencjobiorca musi przenieść bezpośrednio na tę inną osobę oryginalny nośnik, certyfikat autentyczności, klucz produktu oraz dowód zakupu, a ponadto nie może zachować żadnych kopii oprogramowania. […] " i " Ponieważ oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane, Microsoft zastrzega sobie wszelkie prawa […] nieudzielone w sposób wyraźny w niniejszej umowie. W szczególności niniejsza licencja zakazuje Licencjobiorcy: oddzielnego wirtualizowania lub korzystania z funkcji oprogramowania, publikowania, kopiowania (w celu innym niż wykonanie dozwolonych kopii zapasowych), wypożyczania, wynajmowania lub wydzierżawiania oprogramowania, przenoszenia lub przepisywania oprogramowania (poza przypadkami dozwolonymi niniejszą umową); "
Czyli nie legalne bo sprzedaje bez licencji, klucza i dowodu zakupu. To równie dobrze mógłbym wypalić ISO na DVD i za 3 dychy sprzedawać bez klucza i licencji i idac za pytaniem freshmeat było by to legalne bo czy to nośnik oryginalny w przypadku płyty DVD czy wypalony w domu to ten sam obraz o ile pobrany z serwerów producenta oprogramowania, a system to oprogramowanie.
Nielegalne, a niezgodne z licencją, to dwie różne rzeczy. Wg licencji MS, nie można odsprzedawać ich oprogramowania w wersjach OEM. Prawo stanowi jednak inaczej i to ono jest tutaj ważniejsze.
PRO to nie BOX.
A gdzie coś takiego napisałem? Proszę czytać ze zrozumieniem.
Sprzedajesz nośniki z wersji OEM czy BOX?
Szkoda mi czasu na jałowe dyskusje. Przeczytaj moje posty jeszcze raz, ze ZROZUMIENIEM.
A Ty przemądrzały człowieku przeczytaj zacytowany fragment i licencji przez kolege wyżej też ze zrozumieniem.
W którym miejscu napisałem żę chcę “przenieść” licencję? Zrozum - co to cytujesz, to zapisy licencji, nie polskiego prawa. A polskie prawo nie zabrania odsprzedaży płyt. Licencją MS można sobie podetrzeć tyłek. Jeżeli uważasz że łamię polskie prawo - zgłoś to na policję. Ale wiem że tego nie zrobisz, tylko dalej będziesz bił pianę.
Tylko sprzedając nośnik łamies zlicencje Microsoft i ktoś kto kupi automatycznie staje się piratem. Licencja dotyczy tez nośnika, a nie tylko klucza do aktywacji.
freshmeat, możesz sprzedawać system, zgodnie z prawem, nośnik z oprogramowaniem wraz z licencją jest Twój, ale:
Nalezy dodac, że nigdy nie wiesz kto kupi od Ciebie czy np. nie kupi Policjant, albo prokurator lub ktoś z ich rodziny i wtedy lezysz i kwiczysz. Gdyby nośnik (DVD lub pendrive) nie był róœny licencji to MS sprzedawałby to oddzielnie, albo poprostu sama licencję, ale sama licencja nic nie da bez źródła plików.
Weźcie głęboki oddech i pomyślcie powoli…
On nie sprzedaje licencji tylko nośnik z OS, na którym nigdzie nie ma klucza licencyjnego, on nie przenosi licencji, on sprzedaje DVD z OS, który możesz zainstalować na kompie i podajesz klucz z naklejki, jeżeli jest zgodny z wersją OS na DVD. Zdradzę wam coś, taki nośnik możecie zrobić sami, pobierając obraz systemu ze strony MS, wiecie, że będzie na brzydkim niepopisanym DVD wtedy, albo penie, a tu możecie sobie kupić piękne brandowane DVD, jakże ładnie będzie wyglądało na napędzie…
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.