Mam na pulpcie skrypt który włącz mi serwer php+mysql. Problem polega na tym że kiedy klikam na ten plik wysakuje mi okienko potwierdzające czy chce uruchomic ten skrypt czy go otworzyc. Da się to jakoś usunąć?
Drugie pytanie moje jest takie: skrypt wykonuje m.in. polecenie su a więc pyta się o hasło do adma. Czy da się na stale zwiększyć poziom uprawnień żeby skrypt się nie pytał o to hasło?
Do tego możesz użyć sudo , w sudoers określ sobie jakie polecenie ma być wykonane bez podawania hasła, jako root przy pomocy polecenia visudo dodaj linijkę:
user ALL=NOPASSWD: polecenie
W skrypcie, w którym masz to polecenie poprzedzasz jest sudo, czyli sudo polecenie.
qwak ALL=NOPASSWD: /opt/lampp/lampp,/sbin/shutdown -h now
Jeśli bez hasła ma być wykonane tylko i wyłącznie shutdown -h now , shutdown z inną opcją niż -h będzie wymagało już hasła.
Każde kolejne polecenie lub nazwę programu, która ma być wykonana przy pomocy sudo bez podawania hasła, dodajesz po przecinku do tej jednej lini. A alias dla shutdown -h now dodaj najlepiej w .bash_profile lub .profile zalezy, który plik u Ciebie w katalogu domowym występuje.
Tak, więcej na temat shutdown znajdziesz w man shutdown , ja osobiście używam halt , które robi to samo