Wykorzystanie gniazda słuchawkowego na podłączenie głośników

??

Dobrze, może nie dyskutujemy już, s skupmy się na pomocy @sobewa

Na chwilę obecną się nie wypowiem więcej.

Pomoc została jak uważam dostarczona:)

Ok.

cyngiel-cyngiel_1 Dziękuję za szybką odpowiedź. Do telewizora jest podłączony dekoder telewizji kablowej za pomocą kabla eurozłącze, są w nim wejścia HDMI i USB. Też myślałam o głośnikach komputerowych biorąc pod uwagę jak najmniejszą ich wielkość (brak miejsca na większe). Z podłączeniem nie będzie problemu, gorzej z wyborem głośników. Poprzeglądałam trochę oferty, jest tego mnóstwo ale wiem już mniej więcej czego szukać.

Wredzia Niestety w instrukcji nie ma żadnych informacji technicznych, to samo znalazłam w internecie.

Ten serwis RTV miał dobrą opinię. Telewizor nigdy nie stał w piwnicy a gdyby stał to głośnik prędzej by wysechł niż zgnił.

Coś mi przyszło na myśl, a jeżeli mój telewizor nie jest przystosowany do stereo, teraz kablówka podaje sygnał stereo. Czy to może mieć wpływ na jakość dźwięku, bo nie przypominam sobie aby takie problemy były gdy była telewizja analogowa.

blumberplumber bardzo chętnie kupię nowy telewizor ale trudno znaleźć nieduży (max do 19 cali) i z bardzo dobrą matrycą.

Bardzo dziękuję za wszystkie cenne rady.

To skoro masz blisko telewizorka dekoder z wejściem USB to jak najbardziej głośniczki komputerowe zdadzą egzamin.
Podłączysz ich zasilanie do gniazda USB w dekoderze.
Nie, to że sygnał jest stereo nie ma znaczenia i tak z dekodera idzie już analogowy na gniazdo EURO a w TV jest zsumowanie do mono i nie ma to wpływu na odbiór.
Takie o mocy 6W i więcej już powinny zdać egzamin.
Nie zawsze za większą cenę będą grać lepiej.
Jest teraz tyle modeli, że pewnie w zależności, ile chcesz wydać i jak mają wyglądać coś dla siebie znajdziesz.

Wiele dekoderów TV Cable ma ustawienia dźwięku, mono, stereo, surround itp. Zobacz czy twój ma, a jak ma czy to wpłynie na dźwięk. Bo tu może być problem.

Skoro jest dekoder to na grzyba podłączać głośniki do TV? Lepiej wyjść z dekodera sobie dźwiękiem.

W zależności jakie wyjścia ma dekoder, ale jeden grzyb…nawet jak ma wyjście analogowe, to i tak szybciej podłączy do gniazda słuchawkowego w TV (mały jack) który mają komputerowe…
Nie wszystkie dekodery mają wyjścia Audio analogowe na małego jacka.
I tu i tu potrzebne są i tak głośniki ze wzmacniaczem.
Poza tym, w TV może sobie regulować wzmocnienie pilotem od TV.
Podłączając do dekoderka pilotem od dekodera.
To już kosmetyka, w zależności co jest dla kogo wygodniejsze.
Czym chce regulować wzmocnienie, pilotem od TV lub od dekodera.

Jak ma euro, to ma analogowe wyjście. Jakość starego wzmacniacza w takim TV może być marna.

Zdziwiłby się jak analog brzmiał świetnie w starych TV.
Ale oczywiście w starym TV mogło coś zdechnąć w samym wzmacniaczu.
Porównanie dźwięku z podłączonych głośniczków bezpośrednio do TV lub do dekoderka da odpowiedź, gdzie jest lepiej.