Czy jest jakiś program, który wykryje, że plik graficzny jest uszkodzony?
Mam na myśli drobne uszkodzenie. Takie, że plik się nadal otwiera, ale np. są brakujące linie pikseli, albo kolorowe paski na fragmencie zdjęć. Mam tych zdjęć setki do sprawdzenia, a czasami bardzo ciężko zobaczyć niewielkie różnice. Najlepiej jakby było jakieś narzędzie, że wskazuje się folder z plikami a on pokazuje te podejrzane.
Pliki pochodzą z uszkodzonego pendrive.
Sadzę, że pytanie dotyczy plików jpg.
Niestety jpg nie posiada mechanizmów kontrolnych integralności i jeśli się otwiera to tylko wizualna metoda.
Analizować strukturę można programem JPEGsnoop ale przy dużej ilości plików to będzie bez sensu.
Takie mechanizmy posiadają np: PNG, GIF, TIFF (opcja, musi być załączone przy tworzeniu), jpg 2000, BMP, HEIF.
Przy jpg 2000 nie potrafię powiedzieć czy jest czym to wykryć.
Pobawić się :
JPEGsnoop
ImageMagick
Digikam
@sensu Jeśli też synchronizujesz je z chmurą na PC, to porównaj programem WinMerge, czy pliki są 1:1 identyczne, ale to on wizualiów nie porównuje, a binaria, bo BMP i JPEG to pliki binarne. TXT i inne tekstówki w WinMerge’u porównasz wzrokiem.
Z czym porówna ?
On ma pliki z odzysku z pendrive więc nie ma oryginałów. A, że nawet uszkodzony plik jpg prawie zawsze się otwiera to problem wydłubać te mało widoczne uszkodzenia.
Image Magick ma opcję identyfikowania pliku graficznego z dosyć dokładną analizą. Wypróbuj tą funkcję na uszkodzonym pliku i zobacz, czy wynik polecenia jest w jakiś sposób charakterystyczny, wskazujący na uszkodzenie
winget install ImageMagick.ImageMagick
może być potrzebne zamknięcie/ponowne otwarcie okna cmd.exe
# dla jednego pliku
magick.exe identify -verbose c:\Users\User\Pictures\zepsuty_plik.jpg
# dla całego katalogu
magick.exe identify -verbose c:\Users\User\Pictures\*.jpg
Program magick identify opisuje format i właściwości jednego lub więcej plików graficznych. Informuje również, czy obraz jest niekompletny lub uszkodzony.
Jeżeli by działało, to trzeba by było się zastanowić jak zwrócić tylko wymagane informacje.
Myślałem, że też ma kopie choćby w chmurze lub innym miejscu.
Niedługo sprawdzę te programy.
JPG jakieś 90% plików, a te 10% to BMP. Tylko akurat całkiem sporo tych BMP ma uszkodzenia, ale to chyba dlatego, że są jakieś 5 razy większe, więc też jest większe ryzyko uszkodzenia pliku.