"Wykryto wirusa" podczas odtwarzania filmów z YT na Chrome


(Michal Gers) #1

Podczas odtwarzania filmów zamieszczonych na YouTube, Avast krzyczy że zablokował wirusa. Nie jest ważne na jakiej stronie został umieszczony kod do odtworzenia filmu.

Przykładowa informacja o wirusie


(Acorus) #2

Odinstaluj Spybot - Search & Destroy.Otwórz Notatnik i wklej:

Task: {843C47BC-4602-4CA9-AFB9-97296DC763F4} - System32\Tasks\Safer-Networking\Spybot - Search and Destroy\Check for updates = D:\Program Files (x86)\Spybot - Search amp; Destroy 2\SDUpdate.exe
Winlogon\Notify\SDWinLogon-x32: SDWinLogon.dll [X]
BootExecute: autocheck autochk * sdnclean64.exe
CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction ======= ATTENTION
CHR HKU\S-1-5-21-2138076524-2706842720-1505817955-1000\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction ======= ATTENTION
FF DefaultSearchEngine: sweet-page
FF SelectedSearchEngine: sweet-page
CHR StartupUrls: Default - "hxxp://www.sweet-page.com/?type=hpts=1410019592from=coruid=SamsungXSSDX840XEVOX120GB_S1D5NSBF322044D"
R2 SDScannerService; D:\Program Files (x86)\Spybot - Search Destroy 2\SDFSSvc.exe [1738168 2014-06-24] (Safer-Networking Ltd.)
R2 SDUpdateService; D:\Program Files (x86)\Spybot - Search Destroy 2\SDUpdSvc.exe [2088408 2014-06-27] (Safer-Networking Ltd.)
R2 SDWSCService; D:\Program Files (x86)\Spybot - Search Destroy 2\SDWSCSvc.exe [171928 2014-04-25] (Safer-Networking Ltd.)
S3 cleanhlp; \\C:\EEK\Run\cleanhlp64.sys [X]
EmptyTemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST w tym samym folderze.


(Michal Gers) #3

Log po skanowaniu:

Niestety nadal problem występuje

http://www.avast.com/pl-pl/lp-fr-virus-alert?p_ext=&utm_campaign=Virus_alert&utm_source=prg_fav_90_0&utm_medium=prg_systray&utm_content=.%2Ffa%2Fpl-pl%2Fvirus-alert-default&p_vir=VVJMOk1hbA&p_prc=C:\Program%20Files%20(x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe&p_obj=aHR0cDovL3l0LmV4dGVuc2lvbnN0YXRzLmNvbS92P21zPTEmaWQ9RzF4Yko5Tk9nRDAmb3A9MSZlaWQ9bGZkZWRsaHAmdXJsPWh0dHBzJTNBLy93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2glM0Z2JTNERzF4Yko5Tk9nRDAmY2I9MTUxMzc5&p_var=.%2Ffa%2Fpl-pl%2Fvirus-alert-default&p_elm=7&p_lex=943&p_lid=pl-pl&p_lng=pl&p_lqa=0&p_lqe=0&p_lst=0&p_lsu=24&p_pro=0&p_bld=testnoreg&p_vep=9&p_ves=0&p_vbd=2021&p_hid=8a377fe2-c172-4b90-9407-12135bc8f264&p_ram=8104&p_cpu=7%2C4

 

post-36818-0-43916700-1416337775_thumb.j


(Acorus) #4

Reset Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/3296214?hl=pl


(Michal Gers) #5

Reset wyłączył wszystkie rozszerzenia. Problem nie występował.

Zacząłem włączać rozszerzenia i doszedłem do wniosku że występowanie problemu powodowało rozszerzenie >> https://chrome.google.com/webstore/detail/quick-note/mijlebbfndhelmdpmllgcfadlkankhok

 

Po usunięciu tego rozszerzenia i włączeniu wszystkich pozostałych rozszerzeń, problem nie występuje.

Jak na razie problem rozwiązany. Dzięki :slight_smile: