Witam, mam dosyć ciekawy problem z komputerem. Wymieniałem ostatnio podzespoły w swoim staruchu (plyta główna, ram, grafa i procek) i przy próbie uruchomienia win(7) się crashował w trakcie ładowania. Przestawała działać myszka i klawa. Po reinstallu systemu(w biosie i przy instalacji windowsa wszystko działa bez problemu) problem znów występuje, z tym że tym razem system przygotowuje się do 1 uruchomienia, i tam myszka oraz klawa również nie działa. Nie wiem zbytnio z której strony to ugryźć, bo próbowałem chyba każdej możliwości. Płyta główna a320m-a pro m2, gtx1660, ryzen 5 2600 i ddr4, zasilacz ocz700mxsp(700w)
Oficjalnie Ryzeny wspierają tylko Windowsa 10 i instalacja Win7 może sypać różnymi błędami - m. in. brak USB. Niemniej samo AMD wydało sterowniki do chipsetu dla Win7 i trzeba je ręcznie doinstalować. Nie wiem z jakiego obrazu Windowsa korzystasz, ale najlepiej używać ostatniej wersji ze wszystkimi łatkami. Można jeszcze zintegrować sterowniki chipsetu z instalatorem lub znaleźć gotowy instalator, ale najlepiej zrobisz jak przesiądziesz się na Windowsa 10. Zresztą Windows 7 oficjalnie utracił wszelakie wsparcie i przesiadując na nim prosisz się o kłopoty.
1 polubienie
No i Ryzeny wspierają Ubuntu poza Win10