Wyłączający się komputer-zasilacz

Witam, mam problem,otóż, od pewnego czasu komputer ot tak się resetuje, na początku pomyślałem, że to wina coolera (boxowego, wymieniłem go, bo i tak działał jakby chciał,a nie mógł) lecz,jak komputer się resetował to się resetuje.Dzisiaj spróbowałem stress testów:

^temp na CPU przy stresie wachała się od 47 do 48°C

<jeśli coś sknociłem przy testach to proszę o nakierowanie mnie,jak takowy test przeprowadzać, nigdy nie bawiłem się w takowe testy.>

Co do zasilacza- Corsair VS Series 450W - i tutaj zaczyna się moja zagwozdka,czytając tematy z podobnym problemem do mojego, to bardzo często ów zasilacz był wymieniany jako ten,który był podłączony do niesprawnych komputerów, i tutaj rodzi się moje pytanie,czy to wina zasilacza (który defacto nie cieszy się dobrą renomą <tak wnioskuje, po lekturze przy wpisaniu frazy “Corsair VS Series 450W resetowanie komputera”> czy to może być coś innego (dla “pełności” dodam,że system,którego używam, to windows 7 64bity, bieżąco aktualizowany).

Z góry dziękuję za pomoc.

komputer restartuje się podczas uruchamiania jakiś procesów? gier? sprawdzałeś jak wygląda zużycie procesora w menadźerze urządzeń? Kiedy ostatni raz zmieniałeś pastę ?

1 polubienie

A nie masz w podglądzie zdarzeń czerwonych errorów systemowych?
Podaj, co pisze we właściwościach błędów.

1 polubienie

Pastę zmieniałem przy zmianie coolera (jakoś 2 dni temu) co do resetowania, to nie ma takowej zasady-potrafi się zresetować po chociażby 5 godzinach grania w league of legends potrafi się zresetować,a czasami po 5 minutach. Czasami potrafił się zresetować po zresetowaniu (to mnie mega zdziwiło) co do zuzycia procesora sprawdzić to “na sucho” czy przy obciążeniu, chociażby grą?

Wiesz co znalazłam Twój zasilacz który jest na czarnej liście jeśli chodzi o zasilacze, może on także uszkodzić podzespoły, może powodować spięcia i często puchną kondensatory z doświadczenia wiem że nie opłaca się ich wymieniać, lepiej kupić nowy zasilacz…

2 polubienia

na screenie napisane jest że mogło utracić zasilanie wydaje mi się że zasilacz ma skoki i po prostu wywala Ci kompa, miałam podobnie tylko przy wywalaniu kompa migało światło w domu, wymiana zasilacza i wszystko śmiga

1 polubienie

Czyli rzeczywiście może to być wina zasilacza? kupując go bodaj półtorej roku,myślałem, że Corsair to firma, która jest dość “pewna” a i tez kupując go, nie widziałem negatywnych opinii na jego temat. korzystając z sytuacji, mógłby ktoś polecić mi nie drogi(bo i moje zasoby pieniężne nie są duże) a sprawdzony zasilacz?
CPU:pentium g3258
GPU:gefoce GTX 750
motherboard: MSI B85M-E45 (MS-7817)

podaj sockel procesora

1 polubienie

Socket 1150

Przecież zasilacz masz firmowy.Zostałeś wprowadzony w błąd.

https://www.bequiet.com/pl/psucalculator tu masz kalkulator

1 polubienie

Wychodzi na to,że nie zawsze markowe “budżetowe” zasilacze zdają egzamin.

@chease
mam lekki problem z wypełnieniem ów kalkuratora otóż nie wiem jakie wartości podać w S-ATA,P-TA, oraz RAM (co do ramu to mam podać ilość kości ? )
no i czy chłodzenie liczyć jako, te na procesor jak i te z obudowy?

to ilość dysków oraz ilość kości, raczej wszystkie w komputerze. Tzn ja sugeruje że może to być wina zasilacza, może ktoś znajdzie inny błąd? zanim kupisz zasilacz możesz dużo czytać na temat ten w internecie, ew zasięgnąć porady specjalisty. Mój komputer śmigał pół roku, dosłownie śmigał jak szalony a później skoki napięcia, zapach spalenizny i niestety zasilacz do wymiany plus dwie żarówki haha.

Rozmyślam, nad oddaniem go do serwisu,lecz to wiąże się z dodatkowymi kosztami, a ten zasilacz dziwnie działał (można było usłyszeć jakby wiatrak od zasilacza o coś zahaczał, ale to zbagatelizowałem, aż to tego momentu.)

Rozkręcales to może aby sprawdzić co w środku, przeczyscic?

Zrobiłem to wczoraj, przeczyściłem,i teraz nie ma tych odgłosów, zapomniałem kompletnie o sprawdzeniu kondensatorów (mój błąd).

@chease
Otworzyłem i moim oczom pokazało się to