Wyłączający się komputer


(Pkolodziejczyk92) #1

Witam, od niedawna mam problem z wyłączającym się komputerem.

Raz potrafi pół dnia działać, a raz parę minut i się wyłącza.

Mój sprzęt.:

Win7 x64

Zasilacz- zupełnie nowy, kilkudniowy Chieftec 500W.

Procesor- Inter Core 2Duo 2,93Ghz.

Grafika- GeForce 9600GT

Płyta główna: Tu mam mały problem bo w Menedżerze urządzeń jej nie mam.(Mam coś takiego: ACPI x64 based PC ) Wiem że mam Gigabyte GA-G31M-ES2C. Czy to znaczy że nie mam sterowników wgranych lub mam złe i czy to może być problem ?

Dodam, że mam lagi w grach w których nie powinno ich być gdyż spełniam wymaganie.


(mrFreeze) #2

Screen z zakładki Sensors pod obciążeniem

http://www.dobreprogramy.pl/HWiNFO32,Pr ... 15982.html

Screen z zakładki Health

http://www.hdtune.com/files/hdtunepro_550_trial.exe

Jaki system na komputerze? Sterownik chipsetu trzeba zainstalować ale bez niego komputer nie ma prawa się wyłączać.

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/


(Pkolodziejczyk92) #3

http://zapodaj.net/a9fd5adcbaf7f.png.html

http://zapodaj.net/c36d392fd256a.jpg.html


(rgabrysiak) #4

Cześć,

Jeżęli w/w program dobrze odczytał temperatury to są one zdecydowanie za wysokie. Proponuję porządne czyszenie komputera i przy okazji wymianę pasty na nową. Co do dysku, moim zdaniem jest on w kiepskim stanie, ale poczekaj na opinie ekspertów.


(Pkolodziejczyk92) #5

Solidne czyszczenie robiłem właśnie dzisiaj, odkurzyłem wszystko starannie. Co do pasty to chodzi o wyczyszczenie tej płytki metalowej i świeża dawka tej pasty?


(mrFreeze) #6

Dysk ma jeden relokowany sector. Jego kondycja rzeczywiście nie jest najlepsza przy okazji wymień kabelek sata. Procesor 100stopni, chipset 95 no masz prawdziwy piekarnik zauważ, że dałeś połowę screena z sensors pasek na dół i jeszcze druga cześć.

EDIT

Wymiana pasty

-- Dodane 19.11.2013 (Wt) 22:56 --

Ściągałeś radiator? Jeżeli tak dobrze założony nic nie ułamałeś?


(Pkolodziejczyk92) #7

SS z sensora dałem cały jeden pod drugim powinien być.

W takim razie co może być przyczyną takich temperatur?

Może zastosowanie jakiegoś dodatkowego wentylatora lub radiatora pomoże?

Jutro nałożę tą pastę zgodnie z instrukcją.

No i jeśli chodzi o dysk, co spowodował taką słabą kondycje? Oczywiście kabelek SATA też jutro wymienię.


(mrFreeze) #8

No nie zauważyłem screena poniżej sorki.GPU w miarę nie wiem czy robiłeś screena pod obciążeniem jak prosiłem. Co do temperatur co może być przyczyną raczej kto - siedzi przed monitorem i właśnie to czyta! Coś źle założyłeś nawet bez pasty nie powinno być aż takich temperatur. Na pewno wszystko dobrze włożone dociśnięte wiatrak pracuje? Dysk zużywa się niestety a dodatkowo słabej jakości zasilacz jaki był zapewne wcześniej w tym pomagał:wink:


(Pkolodziejczyk92) #9

Wiatrak pracuje, za chwilkę ponownie go otworze i po poprawiam wszystkie przewody.

Przez dłuższy okres czasu właśnie miałem "słaby" zasilacz. Także to moja wina :slight_smile:


(Jacekk90) #10

sprawdź temperatury podczas max obciążenia. Ile powinien mieć PC na Intelu może napisze ktoś kto ma Intela :slight_smile: wydaje mi się że nawet 70* może osiągać.

Może to być wina sterowników... Powinieneś mieć wgrane wszystkie ze strony Gigabyte od twojego modelu płyty. Nieraz wymagana jest instalacja 'utilities' od zasilania, żeby zainstalował się sterownik od zarządzania energią.

Wyłącza się tylko podczas gry, czy zdarza się podczas przeglądania internetu? Jeśli tylko podczas gry musisz poprawić przepływ powietrza w obudowie. Polecam wentylator chłodzący kartę graficzną / mostek południowy na boku obudowy i coś co wyciągnie gorące powietrze z okolic procesora na tyle. Możesz "jakoś" domontować wiatrak bezpośrednio na radiator, który się przegrzewa. Aida64 ultimate w wersji free ci to pokaże. Uruchom "system stability test"


(mrFreeze) #11

Kabelki nie mają to nic do rzeczy!!

Masz standardowe chodzenie? po założeniu nie może się ruszać jak jest luźne to źle założone.

Jutro ściągnij też ten radiator z napisem GIGABYTE i pod nim też wymień pastę.


(Pkolodziejczyk92) #12

Tak więc muszę kupić tą pastę i wykonać te zabiegi.

Co do sterowników to mój komputer jest świeżo odebrany z serwisu gdzie "niby wgrywali" no ale jak widać nie odpowiednie. Gdzieś powinienem mieć płytę z wszystkimi sterownikami od GIGABYTE. Wgram na nowo wszystko.

Spostrzegłem, że mam ułamany jeden zaczep od wiatraka lecz da się go ustawić w pozycji nieruchomej.

Pozwolę sobie dodać jutro ss'y po zabiegach.

Na tą chwile dziękuje za pomoc i liczę na kontynuację jutro :slight_smile:


(mrFreeze) #13

Jak masz ułamany zaczep to jest prawdopodobną przyczyną takich temperatur na procku. Poszukaj na alledrogo coolera za 20-30zł można kupić np.

http://allegro.pl/cooler-intel-core-2-d ... 75542.html

Najpierw spróbuj nałożyć pastę zobaczymy efekty jak nie pomoże zostaje zakup nowego chłodzenia.


(Pkolodziejczyk92) #14

Pasta nałożona wydaje mi się zgodnie z instrukcją. :wink:

Oto ss'y :

http://scr.hu/1k8m/ecx7vhttp://scr.hu/1k8m/ijze2

Jak to wygląda na tą chwile ?

Oraz dodatkowe pytanie. Co jest powodem, że nie mogę zainstalować sterów od płyty głównej ?

Zainstalowałem od chipsetu, wyskoczyło że wszystko Ok, ale w menedżerze nadal nie jej nie ma.

I nie mam możliwości odinstalowania jak widać na ss.

Oto ss'y:

http://scr.hu/1k8m/vytk8


(mrFreeze) #15

Wszystko OK. Sterowniki wszystkie są od płyty brak konfliktów itp. w menadżerze urządzeń. GPU jeszcze wysoko chyba, że robiłeś screen po odpaleniu gry na kilka minut. Jak nie zostaw włączony HWinfo zakładki sensors odpal grę na 5 min. przejdź na pulpit (alt+tab lub znaczek win na klawiaturze) zrób screena i wstaw.

Jeszcze jedno zbieraj kasę na nowy dysk długo nie pożyje.


(Pkolodziejczyk92) #16

SS'y zgodnie z instrukcją :

A mógłbyś mi polecić jakiś dobry dysk, w rozsądnej cenie ?


(mrFreeze) #17

Temperatury OK. Co do dysków to loteria. Kupisz nowy za około 200zł z 3 letnią gwarancją.

jaki-dysk-twardy-500gb-kupic-t532678.html


(Pkolodziejczyk92) #18

Dzięki, jestem ciekaw czy to było przyczyną lagów w grach.

Za dyskiem rozejrzę się w niedalekiej przyszłości.