Witam, od dłuższego czasu mam taki problem z moim laptopem, MSI GL62, że wyłącza się równo co godzinę. Nieważne czy go używam przez ten czas czy po prostu stoi włączony, wyłącza się równo co godzinę. Nie chodzi o stratę zasilania tylko po prostu wylogowuje się system i laptop się wyłącza. Ma ktoś jakiś pomysł z czym to może być związane ? Dodam, że reinstalowałem system i nie pomogło to w żaden sposób. Pozdrawiam
Sprawdź czy się może nie przegrzewa w godzinę? Ja mam nieczyszczonego netbooka i umie się zawiesić po 5 - 30 minutach a programy pokazują nawet 80 st. C i obudowa nawet od góry parzy.
Jedno dziwne że GNU/Linuksy live tylko przy nagrzaniu przymulają.
Sprawdzałem temperaturę, laptop nie przekracza 71 stopni, z reguły ma około 65 stopni, przez godzinę nawet obudowa od spodu nie robi się ciepła.
Wyłącza się (jakby odciąć zasilanie), czy grzecznie zamyka? Pokaż logi za pomocą:
Grzecznie zamyka, tak jakby kliknąć wyłącz komputer. Nie mogę załączyć w załączniku jako nowy użytkownik więc wrzucam z hostingu link. https://megawrzuta.pl/download/a10382fa8b52aaa50b3a8070717ad948.html
W logach wyskakuje coś takiego:
Startup Time : 06.09.2018 13:29:02
Shutdown Time : 06.09.2018 14:29:40
Last System Event Time: 06.09.2018 14:30:00
Duration : 01:00:38
Shutdown Reason : Software issue (Planned)
Shutdown Type : wyłączenie zasilania
Shutdown Process : swoff.exe
Shutdown Code : 0x80030000
Computer Name : MSI
Zaczęło się to wszystko 01.07.2018r.
ktoś coś ?
Skoro reinstalacja systemu nic nie pomogła to znaczy, że to siedzie niżej. Przywróć BIOS do ustawień fabrycznych, może jest jakiś harmonogram ustawiony który wyłącza komputer automatycznie.
Oczywiście reinstalacja systemu to format i instalacja czystego systemu, a nie przywracanie systemu z partycji z gotowym obrazem systemowym.
log ‘Shutdown Process : swoff.exe’ chyba nawiązuje do tego programu
odinstaluj go
Lub poprawnie skonfiguruj.
Rzecz programowa - swoff.exe nie jest składnikiem Windowsa, przecież wyraźnie widać w logu. Możliwości
1/ kolega sam instaluje oprogramowanie korzystające ze swoff.exe
2/ jakaś dziwna/lewa zarażona kompilacja Windows, która ma coś zaszyte.
3/ trojan z jakiegoś programu/aktywatora, który korzysta z swoff.exe
Rozwiązanie:
- wrzucić logi do działu bezpieczeństwa
https://forum.dobreprogramy.pl/c/dla-specjalistow/bezpieczenstwo
- zmienić tymczasowo nazwę na swoff_old.exe
Ja bym nawet typ rozszerzenia zmienił na “.old
”.
Nie zaglądałem w logi bo się na tym nie znam. Tylko rzuciłem luźną propozycję .