Od dość długiego czasu zmagam się z pewnym problemem. Otóż przy grze w nie do końca wymagające gry (aktualnie Anno 1701 z 2006 r.), w pewnym momencie laptop zaczyna mocno szumieć, po czym wyłącza się. Jestem pewien, że jest to kwestia przegrzania, zrobiłem wszystkie testy, w maksymalnym momencie temperatura CPU wzrosła do 102 stopni C. Pasta termoprzewodząca została zmieniana +/- 3 miesiące temu. Na innych forach doszukałem się informacji, że może to być kwestia zasilania.
Załączam poniżej pełne logi z HWiNFO z momentu tuż przed awarią, w czasie gry, niestety moje umiejętności informatyczne kończą się jedynie na diagnozie problemu.
Specyfikacja laptopa:
Płyta główna: Asus K55VM, BIOS v. 211
CPU: Intel i5-3210M
GPU: nVidia GeForce GT 630M
RAM: 8 GB DDR3-1600MHz
Laptop w czasach nowości (ok. 2012-2013 r.) ciągnął dużo bardziej wymagające tytuły, a aktualnie służy jako baza pracownicza + czasem odpalane są na nim starsze, sentymentalne gry.
Jeżeli była wymieniana pasta (i tym samym musiał być przeczyszczony układ chłodzenia, zakładam, że laptop został potem złożony poprawnie) to niestety niewiele więcej możesz z tym zrobić. Podkładki chłodzące nic nie dają praktycznie.
Zasilanie specjalnie nie ma do rzeczy - grzeje się cpu i gpu.
Może spróbuj underclocking, czyli obniżenie taktowanie cpu lub gpu - wtedy wydzielają mniej ciepła (ale i mają mniejszą wydajność).
Jeszcze co mi przychodzi do głowy, że wiatraczek w układzie chłodzenia się kończy
Dzięki za odpowiedź! Wcześniej o dziwo też nie pomyślałem o wiatraku (teoretycznie najbardziej oczywista rzecz odpowiedzialna za chłodzenie). Zamówiłem już nowy, ale tutaj na myśl rzuca mi się od razu pytanie, czy nowy wiatrak (jeżeli to rzeczywiście chodzi o kwestie wentylowania) będzie potrafił obniżyć wartości temperatury AŻ o te 20-30 stopni?
Gembird 3G (https://www.ceneo.pl/32180861). Na szybko kupiona w MediaMarkt. Najprawdopodobniej niska jakość, ale jako jedyna była dostępna od ręki. Przy okazji czyszczenia w najbliższy weekend dokupię coś lepszego, pytanie co polecacie? Dodam, że fajnie by było jakby była dostępna gdzieś w sklepach stacjonarnych