Witam. W dodatku Service Pack 2 do Windows XP została dodana aplikacja Centrum Zabezpieczeń, która ma informować użytkownika o jakimś zagrożeniu, np. nieaktulanej bazie wirusów AV, lub braku firewalla. Lecz aplikacja ta nie jest zbyt dokładna i często “nie widzi” wszystkiego, i choć wszystko jest w porządku, to aplikacaj twierdzi, że bazy wirusów sa nieaktulane, lub poprostu nie widzi innego FV niż systemowy. Wtedy z zasobinku systemowym wyswietla się czerowna ikonka która przy każdym uruchomieniu komputera przypomina nam o tym, mnie osobiście bardzo to denerwowało, więc postanowiłem to wyłaczyć i jak to zrobić podzielić się z innymi forumowiczami. A więc do dzieła.
1. Kilkamy w MENU START a nastepnie w opcję Uruchom i w polu Otwóz:, wpisujemy services.msc
2. Kiedy otworzy się okno Usługi , klikamy dwa razy w usługę Centrum Zabezpieczeń.
3. W sekcji Typ uruchomienia z rozwijalnej listy zaznaczamy Wyłączony , a w sekcji Stan usługi na Zatrzymaj.
4. Kilkamy na Zastosuj i na OK.
I tym sposobem pozbyliśmy się dręczącej nas ikonki i komunikatku Centrum zabezpieczeń…
P.S Tak wiem że na forum były juz takie tematy, lecz postanowiłem umieścić to w dośc widocznym miejscu, aby pytania na ten temat już się nie powtarzały