Witam,
Czy w biosie są ustawienia alarmów dot. temperatur?
Czy masz podpiętą baterię jak komputer pracuje?
Niestety, mój bios jest bardzo ubogi, a co do baterii to problem występuje zarówno z baterią jak i bez
Źle założone chłodzenie lub wentylator nie pracuje tak wydajnie jak powinien… YT obciąża procesor w znacznym stopniu zatem najprawdopodobniej jest to wina polegająca na przegrzewaniu CPU.
Jaką pastę użyłeś? Ile jej nałożyłeś i czym? Co to znaczy kilka razy i temopady (albo jedno albo drugie) ? Dokładnie usunąłeś starą pastę ?
Ciężko by było założyć źle chłodzenie otwory na śruby są jednoznaczne, użyłem pasty TITAN TTG-G30015 - Nano Grease. Nałożyłem cienką warstwe tak aby była nie przeźroczysta. Starą pastę usunąłem bardzo dokładnie. Kilka razy znaczy, że nałożyłem, problem nie zniknął, to wyczyściłem i nałożyłem jeszcze raz. Chodzi o to że termopady były na mostku itd a paste na gpu i cpu. Jedyna różnica polega na tym, że fabryczna pasta była srebrna.
A co do wentylatora to ciężko mi stwierdzić czy pracuje odpowiednio wydajnie, chyba że jest jakiś sposób.
Z tym, że źle założone chłodzenie to nie chodziło mi o dopasowanie otworów tylko o sposób montażu, który gwarantuje odpowiednie wypełnienie przestrzeni pomiędzy procesorem a radiatorem…
Pasta nie jest rewelacyjna, ale niektórzy stosują silikonową i nie mają niespodzianek… Tempertury jakie podajesz są generalnie w porządku… daj jakiś screen z hwinfo -> po mniej więcej 30 minutach zwykłego “klikania”…
Może zamiast rozprowadzać cienką warstwę spróbuj tego sposobu z jedną kroplą (poniżej pokazane jak powinno to wyglądać):
- http://www.tomshardware.com/reviews/cooling-air-pressure-heatsink,3058-9.html
Wiele zależy od konstrukcji samego chłodzenia w niektórych lenovo jest ono tak zrobione, że na GPU trzeba nakładać thermopady albo ładować pastę z miedzianą podkładką…
temperatury mojego CPU P8400 (plan zasilania zrównoważony) po 100minutach użytkowania necika po wi-fi (bez yt) wyglądają tak:
Co do sposobu montażu, to jest wgl inna opcja montażu? Odnośnie pasty to jest jednak różnica max kilku stopni także nie wiem czy to w jakikolwiek sposób ten problem.
No u mnie niestety strasznie się grzeje, chłodzenie założyłem tak jak fabrycznie było założone, a i na rdzeniach czasami jest różnica temperatur 30 stopni nawet, może to ma jakieś znacznenie.
Popatrz na reckę podobnego sprzętu:
- http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-5740G.31545.0.html
Sprawdź może na początek w programie prime 95 czy komp się wyłączy? - nie powinien
Oczywiście screen z temperaturkami wskazany
Tak myślę, że może to jednak ten cooler jest problemem…
Może to kwestia słabej pasty, osobiście używam MX-4 (dobra jakość za odpowiednią cenę):
- http://allegro.pl/arctic-cooling-mx-4-pasta-termoprzewodzaca-4g-i4849423873.html
Jeśli problem dalej występuje to spróbuj jeszcze raz nałożyć pastę (dołącz zdjęcia).
Masz jakieś inne objawy - zamarzanie, artefakty, BSOD-y ?
Testowałem primem i przy 70-80 stopniach się wyłączył, spróbuje wrzucić screena ale nie wiem czy zdąze zanim się wyłączy.
Ciężko tak przez monitor pomagać trochę
A wyjmowałeś procesor z gniazda ?
Może jednak problem leży gdzie indziej… - w stacjonarce bym strzelał w wadliwy zasilacz, dysk, pamięci… w tej kolejności…
U Ciebie - > spróbuj wymienić wentyl (wydaje mi się że idzie gdzieś spięcie…):
Nie są drogie bardzo, a jak by coś to zawsze możesz oddać w ciągu 14 dni…
A ten problem z wyłączaniem to od dawna masz ? Wymiana pasty była dokonywana tak z racji konserwacji i dbania o sprzęt czy z powodu tego właśnie problemu?
wrzucam screeny, sory za puste tło. Jeden jest w spoczynku, drugi po minucie prime’a, dodam że temp zatrzymała się na 80 stopniach i już nie spadła nawet po wyłączeniu prime. Nie wyjmowałem procesora. Powinienem?
No to mamy przyczynę - Temperatura rośnie zdecydowanie za szybko i CPU posiada nieprawidłowe wskazania…
Może to czujnik, płyta główna, a może nawet uszkodzony proc -> jeśli nie dokonywałeś OC to zapewne uległ on fizycznemu uszkodzeniu… możliwe że podczas wymiany pasty -> chłodzenie zostało za mocno dociśnięte i się wykruszył…
Demontaż, czyszczenie - FOTKI w skali makro z kilku ujęć
Twoje szczęście, że proc oscyluje w granicach cenowych 100zł (to jeszcze nie jest tragedia) - zwłaszcza że sam dokonasz wymiany.
Dodam, że przed wymianą pasty też się wyłączał, po wymianie pasty chodził normalnie, potem sam z siebie zaczął się wyłączać, także wątpie że to fizyczne uszkodzenie. Napisz dokładnie czego zdjęcia mam zrobić i czy wyczyścić procek z pasty.
- Może to być poprostu jakiś problem softu (infekcja)… Sprawdź na dystrybucji LINUXA LiveCD czy jest to samo pod obciążeniem np. filmik 4k na YT…
Lapek zaczął się wyłączać sam z siebie czy po jakiejś “przygodzie” ? Może został zalany czy nawet upadł ?- wszystko ma znaczenie
- Sprawdź zasilacz miernikiem - czy daje stabilne napięcie ? Na wszelki wypadek sprawdź teź napięcie przy pinach konektora baterii (ładuje się ona normalnie ?)…
- Zainstaluj Crystal disk info i daj raport SMART
- Walnij mi zdjęcia przed usunięciem pasty (żeby było widać ile jej tam jest…) bo piszesz ,że lapek działał ok przez jakąś chwilę ?
Konkretnie to chodzi mi o szczegółowe zdjęcia procka po oczyszczeniu z pasty… tylko w dużym przybliżeniu bez zbędnych refleksów świetlnych…
Szukaj wszelkich nieprawidłowości obudowy procesora - odbarwień, uszczerbków, napaleń (osmoleń)…
co do nieprawidłowości to ostatnio nie widziałem nic tego typu,a i chcesz żebym go wyjął z socketu? Po prostu sam z siebie, nic się nie stało, no może poza tym, że urwałem kabel od mikrofonu wewnętrznego ale to bez związku.
Ja tam zawsze wyciągam CPU przy czyszczeniu i dmucham też powietrzem z puszki po MOBO żeby pozbyć się kurzu -> a jest mi wtedy łatwiej czyściś procka bo mozna manipulować nim w kilku wymiarach
popatrz na tym linuxie na początek…
Zastosuję się do twoich porad. Zdjęcia procka powinny być po 12
Generalnie obstawiam to CPU ze względu na wskazania sensorów w programie hwinfo… Lapka masz od nowości w swoich rękach czy to egzemplarz odkupiony ?
Lapek kupiony w salonie, ale już chyba nie kupie acera, w środku wszystko trzyma się na papierowej taśmie xd
a i odnośnie linuxa, to robiłem memtest spod dosa i też się wyłączył.
Trzeba założyć inny CPU i test.
No i laptop 5 lat, to praktycznie kres jego życia?