Wyłączanie opcji "Wyślij obrazek" w FF

Jak wyłączyć w Firefoxie opcję “Wyślij obrazk” i “wyślij odnośnik”??

Najlepiej, żeby ta opcja w ogóle znikła z menu prawo kliku.

why?

ponieważ, jak zapisuje sobie ze stronek obrazki i jak się pomylę, i zamiast Zapisz obrazek wybiorę Wyslij obrazek lub wyślij odnośnik to się pojawia taki błąd:

ssmari00102gu6.th.jpg

w czasie jak jest ten alert aktywny, nie mogę nic w FF robić (zmieniać zakładek etc). Po kliknięciu OK, włączają mi się IE7, a dokładniej 36 IE7. I to zwiesza na chwilę komputer, i potem muszę zamykać całą grupę. To jest bardzo irytujące.

ssmari00103ch7.th.jpg

jak widać mam Vistę.

Zobacz rozszerzenie Menu Editor

Jak chcesz się pobawić to wejdź do folderu z Firefoxem potem:

chrome\browser.jar i ten plik otwórz w jakimkolwiek programie otwierającym pliki zip (bo jar to zip z innym rozszerzeniem).

Potem w tym pliku poszukaj folderu *content\browser*

1. tam edytuj plik browser.xul

2. wyszukaj sendImageCmd.label

Powinieneś znaleźć coś takiego:

label="&sendImageCmd.label;" 

accesskey="&sendImageCmd.accesskey;" 

oncommand="gContextMenu.sendImage();"/>

i teraz wystarczy zmienić to na

label="&sendImageCmd.label;" 

accesskey="&sendImageCmd.accesskey;" 

oncommand="gContextMenu.sendImage();"/>

Po włączeniu przeglądarki nie będzie tej opcji w menu.

Jakbyś chciał się bardziej pobawić to można do tego zrobić rozszerzenie (własne!) do Firefoksa. (To tak jakbyś chciał się nauczyć robić rozszerzenia. Pierwszy krok jak znalazł :smiley: )

goomish dzięki, to rozwiązało mój problem :slight_smile:

Skiff, tobie też dziękuje, że ci się chciało tyle napisać ;] ale rozwiązanie goomish’a jest szybsze i przyjemniejsze

E tam przyjemniejsze… Szybsze to pewnie tak ale najfajniej to zrobić coś samemu bez posługiwania się gotowcem :).

Dla potomności i do archiwum - jest jeszcze “trzecia droga”, czyli odpowiedni wpis w pliku userChrome.css. Kilka przykładów na przykład tutaj, reszta w google.