Wyłączanie się kompa

Witam!

Mam taki kłopot. Kiedy włączam kompa i włączy się Windows komputer nagle się wyłącza i nie da rady go włączyć. Dopiero jak odłącze go z zasilania to się włącza i dopuki się windows nie włączy to jest oki ale jak tylko wejdzie do windowsa to znowu. Co może być przyczyną tej awarii? Co mam zrobić. Jak jest w dosie to sie nie wyłacza, ale jak tylko wpisze hasło i sie windows otwiera to sie wyłacza.

Domyślam się że masz WinXP, a tam nie ma dosa tylko jakiś fake :stuck_out_tongue: Na szybko to bym zrobił format, ewentualnie aby wykluczyć czy to wina sprzętu odpaliłbym jakiś livecd Linuxa i jeśli ruszy w graficznym, to widocznie padł Ci Windows.

dspisme , format to ostateczność! Pamiętaj! 8)

Nie każdy musi mieć WinXP, ty go masz, ja mam Viste, a on może mieć załóżmy 98SE.

Według mnie ta sytuacja ma podłoże hardware’owe, a nie software’owe czyli nie dotyczy Windowsa. Podaj parametry komputera, jego wiek, zasilacz, system, coś co mogło dprowadzić do tej sytuacji (np. podkręcanie procesora, czy karty graficznej).

:lol:

Ten i następne Oty Kosz

Jaki masz zasilacz, bo na to mi wygląda. Miałem podobny przypadek, niby zasilacz ok a też wyłączał. Po wymianie było ok. Podaj konfiguracje komputera.

Sprawdź czy dysk jest sprawny. Jak masz możliwośc to wepnij go do innego kompa.

Mam Windowsa XP

a parametry takie:

Procesor AMD ATHLON 64 3800+ BAX/S-AM2,

Płyta główna ASUS M2V - K8T890, SATA II, DDR 2, PCI-Ex

Pamięć KINGSTON DDR 2 1024 MB/ 667 (Dual 2x 512MB),

Dysk SAMSUNG 250 GB, 8 MB, SATA II - SP2504C

Karta PCIex ASUS GF 7600 GS 256MB - EN7600

Nagrywarka LITEON

Obudowa TRACER LIBRA TRO-626 - 400 W,PFC,

Stacja dysków 3,5

Kieszeń wewn.

A komp wyłączył mi się pierwszy raz jak robił mi się obraz płyty do nagrania.

Podaj temperatury podzespołów.

a jak mam te temperatury sprawdzić??

najprawodpodobniej masz zjarane pamieci, linia polecen Ci chodzi bo nie potrzebuje tyle pamieci co windows. komputer Ci sie wylacza kiedy Twoj system chce zapisac cos do uszkodzonego sektora pamieci.

sciagnij sobie memtest86, trzeba go wrzucic na plytke albo na dyskietke. zdaje mi sie ze instalka jest w formie obrazu wiec np w nero “chcesz nagrac obraz plyty”, bootujesz z tego kompa - tylko sobie jeszcze przestaw w biosie zeby startowal z plyty a nie z czego innego i dajesz tam zeby zrobil Ci testy no i zobaczysz co wyjdzie.

Jezeli to nie pamiec to odepnij dysk i odpal kompa z jakiegos livecd np dsl - damn small linux - chodzi na wszystkim wiec nie powinno byc problemu.

mozesz jeszcze pogrzebac w biosie albo zaladowac standardowe ustawienia a jezeli nic z tego to bedzie zasilacz, porzycz od kogos albo kup drugi i sprawdz czy dalej tak sie dzieje.

Teraz to już nawet w BIOSie się wyłącza:/

zrób tak, żeli nie chce sie włączyć wyciagnij go z wtyczki i odczekaj moment, następnie włącz wtyczkę do gniazdka i uruchom kompa.

Wyłączyłem z wtyczki odczekałęm chwilę i dalej się resetuje chwilę po włączeniu:/

proponuje Ci nie wlaczanie go bo mozesz miec juz po plycie, zalatw sobie drugi i z niego odpal

radzę wyłączyć opcję Urochom ponownie podczas awarii czy jakoś tak…

Panel Sterowania -> System -> Zakładka Zaawansowane -> Ustawienia w kategorii Uruchamianie i odzyskiwanie -> Odkliknij Opszyn automatycznie uruchom ponownie :stuck_out_tongue:

Ale skoro nie wchodzi do BIOSu… Może go odkręć wyjmij wszystko oprócz grafiki i kości RAM i wtedy spróój odpalić.

A czy można wstawić zasilacz o mocy 300 W do mojego kompa tak, żeby sprawdzić czy będzie się włączał normalnie? Parametry wymieniłem wyżej.

Chcesz spalić kompa :x :x nie podpinaj takiego sprzętu pod ten zasilacz 300w bo skończysz jak haker 95 http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 21&start=0 Wymień ten zasilacz z obudowy na amacroxa 450 wat z allegro i bez problemów