Wyłączanie się komputera po wymianie pamięci ram w notebooku


(Pbmakowiec) #1

Witam. Posiadam notebooka Asus X53sc-sx539v. Miał on raptem 3 GB ram, więc postanowiłem sobie zwiększyć jego ilość. Kupiłem dwie kości GoodRam 4 GB 1333MHz CL9 i założyłem je. Komputer działał niby bez zarzutu, ale czasami (nigdy przy grach o dziwo) ekran zasypywał się artefaktami i komp się zawieszał. Napisałem więc do supportu Asusa, a oni kazali mi zaktualizować jakieś sterowniki od chipsetu czy coś podobnego (wiem że pobierałem ze strony intela i nie były to sterowniki graficzne). Komputer przestał sypać artefakty, jednak zamiast tego po prostu czasem się wyłącza. Dodam jeszcze że jedna kość 4 GB pracuje bez zarzutu. Nie wiem co z tym zrobić, pomóżcie :wink:


(dark__jedi) #2

Po pierwsze po co ci tyle ramu?

Domyślam się, że masz przynajmniej system 64bitowy.

Spróbuj zaktualizować BIOS.

System pracuje na jednej kości poprawnie, ale czy na jednej i drugiej zamiennie?


(Agatonster) #3

Mak0wi3c ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Pbmakowiec) #4

Ramu nigdy za dużo ;]. Zresztą nie ma to znaczenia, jak kupiłem to kupiłem. Bios aktualny, system 64 bit. Komp działa gitna jednej i drugiej kości.


(Miszkurka2000) #5

Ja po rozszerzeniu pamięci w netbooku Samsung (z Vobisu) z 1 GB do 2 (wymiana kości bo bank jest tylko jeden) nie mogłem uruchomić systemu bo chwilę po starcie wyskakiwał niebieski ekran. Po krótkim dochodzeniu w sklepie (też Vobis) okazało się że w Samsungu tylko kości Samsunga działają poprawnie :slight_smile: Może masz podobny problem komputer-kość lub kość-kość.


(Pbmakowiec) #6

Możliwe.

Sprawdziłem jeszcze raz. Założyłem sam drugi moduł do drugiego (nie jak wcześniej - pierwszego) slotu i po jakimś czasie laptop się zresetował. To może być wina slotu?


(george32801) #7

Skoro włożyłeś działającą kość RAM do innego slotu niż zwykle, i zaczęły się problemy, to bardzo prawdopodobne, że z tym drugim slotem jest coś nie tak.


(dark__jedi) #8

No tak, ale mając 3 GB RAMu masz je w 2 kościach więc gniazdo pracowało poprawnie...