Wyłączanie się monitora - System nadal pracuje, ATI HD 4200


(Moderator of Sound) #1

Witam

Mój sprzęt: ASUS M4A785TD-V EVO ze zintegrowaną grafiką ATI HD 4200.

Otóż mam następujący problem; po poprawnym zainstalowaniu najnowszych sterowników ze strony producenta,

co jakiś czas w dowolnym momencie wyłącza się monitor i zachowuje się jakby nie dostawał sygnału z karty (pomarańczowa lampka).

Jednak w tle wszystko działa, system nadal pracuje i mogę wykonywać wszystkie operacje "na ślepo". Poz zainstalowaniu hotfixa, ze strony ATI monitor gaśnie co jakiś czas, ale tylko na 2-3 sekundy, a następnie włącza CCC i wywala taki oto monit:

1088okl.jpg

Dodam, że GPU-Z, również szwankuje podając jakieś dziwne informacje, co gorsza owy program łapie zawiechy na każym kroku, tak, że ciężko wgl. na nim pracować.

System pod jakim pracowałem to XP x64 / Win7 x64


Dodatkowo raport błędu wygenerowany przez program, jeżeli to by cokolwiek mogło pomóc:

http://odsiebie.com/pokaz/5482656---df06.html


(Kozza) #2

Moja rada: odinstaluj CCC. U mnie na X1250 - integra powodował migotanie monitora co pół godziny, zainstaluj najnowsze catalysty 9.9


(Moderator of Sound) #3

Zawsze uaktualniam jak najszybciej do najnowszysch, obecnie mam wersję 9.9


(Golden Finger) #4

Przeniesiony temat z Problemy do :arrow: Hardware, Sterowniki


(Kozza) #5

Mam nowy pomysł. W końcu to IGP. Czyli że może się grzać za bardzo, mogło się do tego OC procka przysłużyć, obniż taktowanie lub daj na mostek jakiś nawiew i napisz jaka jest reakcja, bo sam jestem ciekawy. U mnie przy ostrym OC i integrze w obciążeniu skakał obraz, a mostek to było istne piekło, parzył niemiłosiernie :slight_smile:


(Moderator of Sound) #6

Generalnie na NB temperatura jest w normie, wentyl na całe mobo wieje, także cyrkulacja powietrza jest w miare dobra...


(Kozza) #7

A z obniżonym taktowaniem procka to samo się dzieje ?


(Moderator of Sound) #8

Nie sprawdzałem, ale myślę, że raczej to będzie dotyczyło podkręcenia NB


(Kozza) #9

Jeśli masz podkręcony to jak najbardziej :slight_smile:


(Krzychu1977l) #10

W podpisie masz podkrecony procek a to na 100% to to widze że i pamięcia także nie gardzisz.

Sam mam Asusa M4A785D-M PRO i jak podkręcam do 3.9 to sie to samo dzieje.

Płyty z integra nie lubią (lub nie zawsze wytrzumuje wysokie taktowania)procka/pamięci.

A sam chipset można czyms schłodzić (jak go kręcisz to trzeba)

GPU-Z który nie zawiesza kompa to GPU-Z.0.1.3 inne od 2.xx aż do 3.xx zamrażają (chodzi jak 486)

O prawidłowej identyfikacji w GPU-Z (AMD875) narazie trzeba zapomniec jest to nowy chipset i widac że programiści go olewają.

Czy komus działa ATI tray-na HD4200?