Windows 10 kompresuje ram u mnie. Myślę, że niekiedy powoduje to przymrożenia lub inne dziwne zachowania. Jak to wyłączyć i nakazać w większym stopniu korzystać z pliku stronicowania? Mam dysk NVME. Czy spowoduje to spadek żywotności dysku?
Przeczytaj najpierw co to takiego i jak to ma sie do pliku stronicowania.
My się wydaje, że jeżeli system źle typuje strony do zrzucenia na dysk/kompresji, to pojawia się problem. Gdy strona jest zrzucana na dysk, to obciążenie procesora nie istnieje, a gdy kompresowana/rozpakowywania, to procesor jest obciążony. Przy szybkim dysku lepsze może być zrzucanie na dysk.
W dodatku, to w niektórych systemach, jak niektóre dystrybucje GNU/Linux, kompresja ramu jest domyślnie wyłączona
Jednak zapoznam się z linkiem.
Edit: liczne poprawki, bo piszę z podpowiedziami klawiatury Androida.
Nie zrozumiałes. Kompresja pamięci nie zachodzi na dysku. To nie jest kompresowanie stronicowanych danych.
Kompresja pamięci zachodzi w RAM. Nic nie wędruje na dysk.
Więc dlatego chcę to ustrojstwo wyłączyć, by dane wędrowały na dysk. Może to zwiększyć wydajność, jak pisałem. Nigdzie nie napisałem, że kompresja stron zachodzi na dysku. A zrzucanie skompresowanych stron nie jest głupie, gdy masz mało ramu, wolny dysk i szybki procesor.
Może nieporozumienie wynika z przejęzyczenia w tytule? Już poprawione.
A od kiedy to odczyt lub zapis na dysku jest szybszy niż w RAM.
Wolniejszy, ale kompresja i rozpakowanie obciążają procesor. Jeżeli system najpierw kompresuje jedną stronę, która wytypował, a zaraz potem kolejną, by rozpakować pierwszą, to pojawia się problem.
A zapis lub odczyt na dysku nie?
No ale jak ci zalezy na wyłaczeniu to w PowerShell (administrator) wpisz i wykonaj
Disable-MMAgent -mc
Jak będziesz chciał właczyć to
Enable-MMAgent -mc
Jak będziesz chciał sprwdzić czy właczone lub nie to
Get-MMAgent
Nie zapomnij uruchomić ponownie systemu.
Coś mi mówi, że znacząco obniżysz tym wydajność, no ale próbuj
Na sprzęcie się nie znam, ale dma pozwala na przesyłanie danych bez pośrednictwa procesora, o ile się nie mylę. Kiedyś to wymagało uczestnictwa procesora. Oczywiście, na sprzęcie się nie znam, więc mogę się mylić. Włączę i przetestuje. Dzięki.
Dzięki. Na razie wydaje się, że działa, jak złoto
Ale decyzje o tym co zrobić z zapełnionym RAM podejmuje procesor.
Czy będzie kompresja, czy stronicowanie, procesor zawsze w tym uczestniczy. To on podejmuje decyzje co.
Dekompresja RAM jest szybsza niż odczyt z dysku poniewaz to procesor ją wykonuje a ten ma z reguły parę rdzeni więc ma czym, stad jego obciazenie jako całości jest znikome.
Jeśli jednak tak sie złozy ze po wyłaczeniu kompresji system zaczyna chodzić troche szybciej to jest to raczej zwiazane z tym ze w komputerze cos ten procesor dodatkowo obciaza.
P.S. Tak naprawde to jedynym rozsadnym działaniem przyspieszającym jes zwiększenie RAM.
W Debianie zram ustawiam na 40% RAM i też działa jak złoto.
Ciekawe co m$ spaprał:
- za duży % RAM kompresuje?
- wolny algorytm kompresji?
- za niski priorytet?