Mam małe pytanie. Dawno dawno temu… wyłączyłem stronicowanie pamięci. Dlaczego w HLM/system/CCS/Control/SM/MM wartość DisablePagingExecutive ma wartość 0?
I drugie pytanie czemu do cholerki po wyłączeniu stronicowania w AIDA pokazuje mi wartość pamięci wirtualnej na 8GB? Przecież mam fizycznie 4GB, a stronicowanie jest wyłączone?
Bo wcale nie wyłączyłeś pliku stronicowania! Jego egzekucja jest nadal włączona. Zmniejszyłeś jedynie wartość pliku stronicowania do zera. Jeśli chciałbyś calkowicie wyłączyć egzekucję (wykonanie opcji) pliku stronicowania, to wartość w rejestrze (DisablePagingExecutive) powinna być “1”.
PS. Mimo wszystko nie polecam wyłączania pliku stronicowania, ani nawet zmniejszania jego wartości do zera. To tak, jakby plikowi wymiany urwać jedną nogę.
Dzięk Poraj. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Też mi się wydawało, że (DisablePagingExecutive) powinna być na 1, bo no cóż… na chłopski rozum…
Czy nie sądzicie, że ta opcja “bez pliku stronicowania” wprowadza w błąd? Bo zacieakwiło mnie to już dawno, gdy wyłączyłem pagefile.sys, a on jakby ciągle był widoczny(jako pamięć wirtualna). Nie wchodziłem w szczegóły, przyjąłem że stronicowanie jest wyłączone i cze. Jednak wróciłem dziś do tego. Wiedziałem, że coś jest nie tak, bo w menadżerze zadań były widoczne śladowe ilości użytkowania stronicowania. Myślałem, że po prostu bez tego się nie obejdzie i tak musi być. Jednak się myliłem.
Czytałeś to co jest pod linkami, które podałem wcześniej? Wyłączenie pagefile.sys nie oznacza wyłączenia stronicowania bo ono nie jest uzależnione od obecności tego pliku. Skoro poruszasz tak zaawansowane tematy to musisz zapoznać się ze szczegółami.