Wyłączenie podświetlenia klawiatury zawiesza komputer

Wczoraj w pewnym momencie po obudzeniu komputera (był uśpiony) klawiatura zaczęła dziwnie działać - jak by niektóre klawisze były połączone ze sobą 7p 8[ 9] - końcowe cyfry z klawiszami poniżej tak na skos. Jako że klawiatura była stara, była zalewana pomyślałem że czas już na nią. Wymieniłem na nową prosto ze sklepu ( GEMBIRD KB-UML3-01).

I generalnie działa poprawnie. Z tym ze po pewnym czasie zaobserwowałem że jak wyłączne na niej podświetlanie to komputer (Windows 10) „zawiesza się” tj. przestaje działać klawiatura i mysz. Nie reaguje nawet na wyjęcie klawiatury czy mysz i włożenie jej z powrotem. Pomaga dopiero restart (wymuszony odcięciem zasilania). Po restarcie znów działa poprawnie.

Jakieś pomysły co można zrobić? Klawiatura jest nowa prosta z pudełka, choć kupiłem ją z rok temu i tak sobie leżała.

W drodze eksperymentów doszedłem do tego że innym porcie usb mysz i klawiatura działają. I co teraz? Czy to oznacza że te inne porty są uszkodzone ? Jak mogę to sprawdzić? W menadżerze urządzeń brak znaków zapytania czy wykrzykników.

Starą klawiaturę podłączyłem na próbę do latopa (innego mojego komputera) i tam też działa dziwnie - tyle że są inne pary liter wywoływane jednym klawiszem - coś też mi się wydaje dziwne.