Laptop ostatnio zaczął mi się wyłączać. Najczęściej przy ładowaniu systemu. Trzeba trochę popróbować, żeby system wstał i się nie zresetował. Początkowo myślałem, że to własnie system ale to nie o to chodzi. Nawet przy bootowaniu płytki linuxem komputer się resetuje. Zainstalowany jest tam win 7.
Jest to Hp Compaq Presario V6000. Nie jestem tego w 100% pewien, na obudowie jest Presario V6000, a jak patrzyłem w dxdiagu to było V6700.
temperatury
pamięć RAM
dysk twardy
Jak mam to sprawdzić jak nie mogę dostać się do systemu. O memteście i orthosie mogę zapomnieć. Chyba, że będę próbował do upadłego, aż się nie uruchomi.
Pierwszą rzeczą jaką należy robić przy jakichkolwiek problemach ze sprzętem to upgrade BIOS-u jeśli jest dostępny.
Po aktualizacji BIOS-u jeśli problemy występują dalej, to szukamy przyczyn w podzespołach.
W Twoim przypadku problem jest jedynie taki, że jeśli laptop wyłączy się podczas aktualizacji BIOS, to zostanie tylko serwis, więc na wszelki wypadek przed aktualizacją zalecam odłączyć dysk HDD oraz zostawić jedną kość RAM (upewnić się czy po wejściu do BIOS (klawisz F10), laptop nie zrestartuje/ nie wyłączy się).
HP udostępnia aktualizację BIOS dla swoich stacji roboczych/notebooków z poziomu Windows, DOS jak z PenDrive.
Niestety bardzo często zdarzają się takie awarie w netbookach.
W dzisiejszych czasach układ ten robiony jest bardzo ekonomicznie i łatwo jest go uszkodzić podczas gwałtownych drgań, wyginania laptopa, rzucania nim lub gdy coś na niego spadnie.
Koszt naprawy to 180 zł wzwyż.
Ps.
Najlepiej zacznij od dokładnego przeczyszczenia nooteboka z kurzu i wszelkich zabrudzeń - zwłaszcza wentylator oraz radiator.
Zapomniałeś jeszcze dodać, że poza BIOSem można jeszcze zaktualizować firmware karty graficznej, dysku, kontrolerów …
To po co ryzykować - od razu do serwisu
… a ma to na celu sprawdzenie czy :
??
Nie kumasz bazy zupełnie. Co gorsze - nawet nie czytasz informacji które podajesz w linku. Układ jest robiony normalnie. BGA zaś to rodzaj obudowy układów scalonych przeznaczonej montażu (lutowania) powierzchniowego. Sama w sobie bardzo dobra, lecz odkąd mamy dyrektywę ROHS zabraniającą stosowania domieszki ołowiu do cyny, to połączenie staje się podatne na zjawisko tzw. zimnego lutu (szczególnie pod wpływem częstych zmian temperatury, a nie:
No - ogólnie to wszystko w dzisiejszych czasach jest podatne na traktowanie opisane przez ciebie :roll:
Wracając do tematu zaś:
Odwróć laptopa na “plecy” i spisz dokładnie informacje o modelu, które znajdziesz na którejś z tabliczek. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
Compaq Presario 6066EA
Skoro już będziesz miał laptopa w tej pozycji - wyjmij akumulator, podłącz zasilanie i zobacz czy sprzęt wystartuje na zasilaniu zewnętrznym bez akumulatora. Jeśli tak - to może być wskazówką uszkodzenia układu kontroli ładowania.
Osobiście sądzę że to i tak nie pomoże, więc … serwis.
Całe mnóstwo, z czego jeden z najważniejszych sam już podałeś. Można przytoczyć jeszcze kilka innych (ot - choćby taki, że BIOS nie ma wpływu na WYŁĄCZANIE SPRZĘTU PODCZAS ŁADOWANIA SYSTEMU).
W tym przypadku zaś zastosowanie ma złota zasada: nie wprowadzać do równania dodatkowych zmiennych.
To wyjaśnij: po co ?
Może więc ryzykuj na swoim sprzęcie, a nie na sprzęcie który znasz z opowiadań / opisów …
I vice versa. Co do twojej wiedzy zaś - to to co piszesz, i w jaki sposób piszesz - świadczy właśnie o jej poziomie.
Wybacz - ale jeśli dla “prostego zrozumienia” podajesz informacje o np. “wyginaniu laptopa” …
Kolejny mit. To że się z tym nie spotkałeś - nie znaczy że problemy nie występują. Mogę się zgodzić że laptopy klasy buisness kosztujące małą fortunę - są produkowane o niebo lepiej niż laptopy “ekonomiczne”. Niemniej problemy o których tu piszemy z układami w opakowaniach BGA i tak je dotykają. A skoro już dotarliśmy do tego - to jeszcze zapomniałeś dodać do ceny usługi informację - że naprawa pomaga - NA JAKIŚ CZAS (czasem miesiąc - czasem więcej).
Jakiej znowu agresji ?? Jeśli krytyka to dla ciebie agresja - to może nie powinieneś uczestniczyć w dyskusjach?
Jeśli zaś uważasz że moja krytyka jest bezpodstawna - to proszę bardzo: ja oraz pozostałe osoby biorące udział w dyskusji na pewno z chęcią poznamy twoje argumenty które (kto wie?) może przekonają nas że wszelkie zło komputerowe należy zacząć leczyć od aktualizacji BIOSu.
(choć to trochę tak, jakby pacjent przyszedł z obolałą nogą, a lekarz zaczynałby leczenie od operacji mózgu) 8)
To kiepsko - z akumulatorem, można byłoby wykluczyć ewentualny problem z samym zasilaczem.
Przede wszystkim - przeczyść tor chłodzenia (zazwyczaj chłodzenie CPU i GPU - o ile w tym modelu występuje) posiada wspólne chłodzenie. Jednakże zabezpieczenia termiczne nie działają w tak krótkim czasie jak start systemu (choć właśnie wtedy np. CPU nagrzewa się najszybciej).
Podaj te informacje o które prosiłem. Czasem bywa tak, że konkretne modele obarczone są konkretnymi wadami projektowymi.
A ja ci napisałem, żebyś podał dokładny model, bo V6700 to symbol całej serii, zawierającej jakieś 30 lub więcej modeli, z czego tylko numer ‘6700’ mają dwa: 6700 CTO oraz 6700 TX CTO.
Zresztą - nieważne. I tak jedyna rzecz którą można ci zarekomendować - to sprawdzenie samego zasilacza. Jeśli jednak jesteś pewny że zasilacz jest ok - to problem leży po stronie płyty głównej (i niekoniecznie musi to być akurat problem karty graficznej, czy innego układu wmontowanego w płytę przy pomocy BGA - lecz np. kondensator, albo wręcz sam Jego Mość Procesor).